Chiyoda Europa, met een productievestiging in Genk, is een dochter van de Japanse Chiyoda Gravure Corporation en is gespecialiseerd in de sierdruk voor de meubelindustrie en de binnen-/buitenhuisdecoratie. Chiyoda produceert en bedrukt hoogwaardige decormaterialen en soepele materialen, zoals laminaatvloeren, muur- en plafondpanelen, werkbladen... Daarvoor beschikt de fabriek in Genk over twee rotatiediepdrukpersen van Bobst die vernieuwd en gemoderniseerd werden.

"Diepdruk is de technologie die het best geschikt is voor hoogwaardige siertoepassingen omdat ze aan de specifieke vereisten van die toepassingen kan tegemoet komen: zeer grote drukbreedtes, bijzonder gevoelige droogsystemen die specifiek ontworpen zijn om materialen met verschillende kenmerken - van dunne papieren tot pvc-films - te verwerken, de hoogste drukkwaliteit en verfijnde inktsystemen die constante en uniforme kleuren garanderen", stelt het persbericht van Bobst.

In 2021 vernieuwde Bobst al een van de diepdrukpersen van Chiyoda: de automatisering en de aandrijving werden onder handen genomen om de stilstandtijden te verminderen en de productiviteit te verhogen.

Technologische aanpassing voor papier en PVC

Bobst voerde vervolgens een tweede O&O-project voor Chiyoda uit. Daarbij ging de aandacht vooral naar de mogelijkheden van de machine om nieuwe types van afwerking voor de eindproducten te beheren (imitatie van hout, weefsel of steen; abstracte motieven...).

"Als bedrijf moeten we in staat zijn om aan de nieuwe vragen van de markt tegemoet te komen, zoals een grotere variatie aan motieven, complexere producten en een ruimer aanbod dragers. Tegelijk moeten we de efficiëntie van onze productie en de kwaliteit van onze producten in stand kunnen houden", legde Brittany Laing uit, PhD en projectingenieur O&O bij Chiyoda. "Met het oog daarop moeten we nieuwe processen invoeren en de technische mogelijkheden van onze uitrusting verbeteren naarmate de vraag evolueert. Dit om alle nieuwe productspecificaties en toepassingen te kunnen bieden die onze klanten eisen."

Detail van de nieuwe voorbereidingseenheid, een onderdeel van het moderniseringsproject.

Chiyoda en Bobst hebben samengewerkt aan het project om de persen technologisch aan te passen zodat ze papier en PVC kunnen verwerken. Dat project werd begin dit jaar afgerond op een diepdruklijn in de fabriek van Chiyoda in Genk. De samenwerking concentreerde zich op een oplossing waarbij een eenheid ontwikkeld werd om lak en UV-vernis aan te brengen. Met die eenheid kan tegemoet gekomen worden aan de specificaties van het eindproduct waarbij een bekleding met een hoog gramgewicht aangebracht wordt, in lijn met de diepdruk. Daarvoor waren er technische aanpassingen nodig, zoals de kalibratie van de temperatuur op de drukbaan tijdens de UV-uitharding om wijzigingen in de drukbaan te vermijden.

Chiyoda Europa, met een productievestiging in Genk, is een dochter van de Japanse Chiyoda Gravure Corporation en is gespecialiseerd in de sierdruk voor de meubelindustrie en de binnen-/buitenhuisdecoratie. Chiyoda produceert en bedrukt hoogwaardige decormaterialen en soepele materialen, zoals laminaatvloeren, muur- en plafondpanelen, werkbladen... Daarvoor beschikt de fabriek in Genk over twee rotatiediepdrukpersen van Bobst die vernieuwd en gemoderniseerd werden."Diepdruk is de technologie die het best geschikt is voor hoogwaardige siertoepassingen omdat ze aan de specifieke vereisten van die toepassingen kan tegemoet komen: zeer grote drukbreedtes, bijzonder gevoelige droogsystemen die specifiek ontworpen zijn om materialen met verschillende kenmerken - van dunne papieren tot pvc-films - te verwerken, de hoogste drukkwaliteit en verfijnde inktsystemen die constante en uniforme kleuren garanderen", stelt het persbericht van Bobst.In 2021 vernieuwde Bobst al een van de diepdrukpersen van Chiyoda: de automatisering en de aandrijving werden onder handen genomen om de stilstandtijden te verminderen en de productiviteit te verhogen.Bobst voerde vervolgens een tweede O&O-project voor Chiyoda uit. Daarbij ging de aandacht vooral naar de mogelijkheden van de machine om nieuwe types van afwerking voor de eindproducten te beheren (imitatie van hout, weefsel of steen; abstracte motieven...)."Als bedrijf moeten we in staat zijn om aan de nieuwe vragen van de markt tegemoet te komen, zoals een grotere variatie aan motieven, complexere producten en een ruimer aanbod dragers. Tegelijk moeten we de efficiëntie van onze productie en de kwaliteit van onze producten in stand kunnen houden", legde Brittany Laing uit, PhD en projectingenieur O&O bij Chiyoda. "Met het oog daarop moeten we nieuwe processen invoeren en de technische mogelijkheden van onze uitrusting verbeteren naarmate de vraag evolueert. Dit om alle nieuwe productspecificaties en toepassingen te kunnen bieden die onze klanten eisen."Chiyoda en Bobst hebben samengewerkt aan het project om de persen technologisch aan te passen zodat ze papier en PVC kunnen verwerken. Dat project werd begin dit jaar afgerond op een diepdruklijn in de fabriek van Chiyoda in Genk. De samenwerking concentreerde zich op een oplossing waarbij een eenheid ontwikkeld werd om lak en UV-vernis aan te brengen. Met die eenheid kan tegemoet gekomen worden aan de specificaties van het eindproduct waarbij een bekleding met een hoog gramgewicht aangebracht wordt, in lijn met de diepdruk. Daarvoor waren er technische aanpassingen nodig, zoals de kalibratie van de temperatuur op de drukbaan tijdens de UV-uitharding om wijzigingen in de drukbaan te vermijden.