Cimpress maakt kapitaal vrij met verkoop Albelli

21/08/17 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:37

Cimpress, het moederbedrijf van Vistaprint en Printdeal.be, neemt na een reeks overnames nu eens afscheid van een dochteronderneming. Het doet fotoboeken-specialist Albelli over aan het zittende management en de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners. Robert Keane, CEO van Cimpress, blijft geloven in het succes van Albelli, maar wil het vrijgekomen kapitaal - volgens berichtgeving gaat het om zo'n 79 miljoen euro - liever elders investeren.

Cimpress maakt kapitaal vrij met verkoop Albelli

Albelli ging oorspronkelijk van start als Albumprinter, een portal waar consumenten hun fotoboeken online konden samenstellen en laten afdrukken. Na een geldinjectie door investeerders in 2007 richtte het bedrijf de pijlen ook op de groeiende Europese fotoproducten-markt. In 2009 wijzigde de naam in Albelli, waarna het in 2011 door Vistaprint (nu Cimpress) werd ingelijfd.

Ook na de nu aangekondigde verzelfstandiging zal Cimpress, dat zich anders dan Albelli vooral op (klein)zakelijke gebruikers richt en niet op zozeer op consumenten, gebruik blijven maken van de diensten van Albelli op het gebied van fotoproducten. De investeerders van Gilde zien gunstig groeipotentieel voor hun nieuwe aanwinst. Het fonds stak sinds haar oprichting in 1982 al zo'n 3 miljard euro in meer dan 250 bedrijven. Ook de grafische industrie is daarbij geen onbekende sector: zo behoorde de Nederlandse Janssen/Pers diepdrukkerij tot 2003 tot het portfolio en bijvoorbeeld in 2013 leek Gilde nog geïnteresseerd in een overname van Xeikon.