Vakbondsbestuurder Bernard van Iren (FNV) was er van op de hoogte dat toeleveranciers van de Roto Smeets-bedrijven, waaronder binderijen en papierleveranciers, al een tijdlang zeer laat betaald werden. Maar hij werd vorige week maandag toch overvallen door de mededeling dat er op vrijdag 12 april uitstel van betaling was aangevraagd. Drie dagen later sprak de rechtbank al het faillissement uit, waarna de curator in gesprek ging met meerdere kandidaten over mogelijke doorstarts. Daar was haast bij geboden omdat uitgeverijen, zoals Sanoma en De Persgroep, de verschijning van hun (week)bladen zeker willen stellen en alvast op zoek moeten naar alternatieve productielocaties - hoewel vorige week ook na het faillissement de Roto Smeets-persen nog gewoon bleven draaien.

Joost de Haas, Executive Director Circle Media Group en CEO van Roto Smeets Group (RSG), verklaarde het faillissement door er op te wijzen dat op 'een relatief goed 2017' in 2018 'een dramatische verslechtering van de markt' volgde: "Papierprijzen stegen met 15-20%, terwijl onze volumes twee keer harder daalden dan het gemiddelde van de laatste jaren." Een reorganisatie was volgens hem echter onmogelijk vanwege de in Nederland ingevoerde 'Wet Werk en Zekerheid': "Deze nieuwe wet werkt in een krimpende bedrijfstak als de onze eerder als een 'a-sociaal plan' en dwingt ons de mensen op straat te zetten en achter te laten. Deze faillissementen hadden met een andere, flexibele wetgeving voorkomen kunnen worden."

Toch vormde nu de directe aanleiding voor het faillissement het feit dat de bank de kredietverlening aan Roto Smeets stopzette, waarna de bedrijven niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen.

De Roto Smeets Group (met onder andere diepdrukkerij Roto Smeets Deventer, offsetdrukkerij Roto Smeets Weert en offsetdrukkerij Senefelder Misset in Doetinchem), werd precies twee jaar geleden, in april 2017, onderdeel van Circle Printers - het huidige Circle Media Group. Op dat moment telde RSG nog 1.000 medewerkers, inmiddels zijn dat er naar eigen opgave nog zo'n 800.

Na het faillissement van Helio Charleroi sloegen Europese vakbonden alarm over de financiële situatie bij CMG. Zij vreesden toen met name voor de toekomst van drukkerij Corelio in Epe-Mere. CMG noemde in een reactie de argumenten van de bonden 'ongegrond, niet onderbouwd en schadelijk voor onze bedrijven'. Toch lijken bijvoorbeeld de achterstallige loonbetalingen van CMG in Spanje nog altijd niet opgelost.

Vakbondsbestuurder Bernard van Iren (FNV) was er van op de hoogte dat toeleveranciers van de Roto Smeets-bedrijven, waaronder binderijen en papierleveranciers, al een tijdlang zeer laat betaald werden. Maar hij werd vorige week maandag toch overvallen door de mededeling dat er op vrijdag 12 april uitstel van betaling was aangevraagd. Drie dagen later sprak de rechtbank al het faillissement uit, waarna de curator in gesprek ging met meerdere kandidaten over mogelijke doorstarts. Daar was haast bij geboden omdat uitgeverijen, zoals Sanoma en De Persgroep, de verschijning van hun (week)bladen zeker willen stellen en alvast op zoek moeten naar alternatieve productielocaties - hoewel vorige week ook na het faillissement de Roto Smeets-persen nog gewoon bleven draaien.Joost de Haas, Executive Director Circle Media Group en CEO van Roto Smeets Group (RSG), verklaarde het faillissement door er op te wijzen dat op 'een relatief goed 2017' in 2018 'een dramatische verslechtering van de markt' volgde: "Papierprijzen stegen met 15-20%, terwijl onze volumes twee keer harder daalden dan het gemiddelde van de laatste jaren." Een reorganisatie was volgens hem echter onmogelijk vanwege de in Nederland ingevoerde 'Wet Werk en Zekerheid': "Deze nieuwe wet werkt in een krimpende bedrijfstak als de onze eerder als een 'a-sociaal plan' en dwingt ons de mensen op straat te zetten en achter te laten. Deze faillissementen hadden met een andere, flexibele wetgeving voorkomen kunnen worden."Toch vormde nu de directe aanleiding voor het faillissement het feit dat de bank de kredietverlening aan Roto Smeets stopzette, waarna de bedrijven niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen.De Roto Smeets Group (met onder andere diepdrukkerij Roto Smeets Deventer, offsetdrukkerij Roto Smeets Weert en offsetdrukkerij Senefelder Misset in Doetinchem), werd precies twee jaar geleden, in april 2017, onderdeel van Circle Printers - het huidige Circle Media Group. Op dat moment telde RSG nog 1.000 medewerkers, inmiddels zijn dat er naar eigen opgave nog zo'n 800.Na het faillissement van Helio Charleroi sloegen Europese vakbonden alarm over de financiële situatie bij CMG. Zij vreesden toen met name voor de toekomst van drukkerij Corelio in Epe-Mere. CMG noemde in een reactie de argumenten van de bonden 'ongegrond, niet onderbouwd en schadelijk voor onze bedrijven'. Toch lijken bijvoorbeeld de achterstallige loonbetalingen van CMG in Spanje nog altijd niet opgelost.