Color Passport lanceert uniek Belgisch kleursysteem

07/04/15 om 00:00 - Bijgewerkt op 06/04/15 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

Op donderdag 2 april 2015 introduceerde het nieuw bedrijf Color Passport NV samen met de 79-jarige burgerlijk ingenieur textiel en kleur Luc Van Renterghem een nieuw kleursysteem. Hiermee wordt het mogelijk kleurkeuzes van merken wetenschappelijk te onderbouwen.

Color Passport lanceert uniek Belgisch kleursysteem

Color Cluster System is het resultaat van 20 jaar research van Luc Van Renterghem naar de invloed van kleur in onze hersenen en hoe wij kleur ervaren. Het is volgens de initiatiefnemers het eerste kleursysteem dat het mogelijk maakt om een kleur te identificeren volgens zijn wetenschappelijke waarden, maar ook een opdeling (cluster) maakt volgens stijl, type en cultuur. Deze 100% Belgische en gepatenteerde uitvinding werd vorige maand in New Delhi op het jaarlijks congres van het ICC (International Color Consortium) al eens voorgesteld.

"Kleur en kleuremotie zijn wetenschap. Iedere kleur heeft een eigen 'Color Pasport' met al zijn eigenschappen, waardoor het begrijpen van kleur, werken met kleur of het communiceren van kleur een nieuwe dimensie krijgt. Bij het zien van het paspoort van een kleur bestaande uit 4 cijfers en 3 iconen weet je meteen waar een kleur voor staat, wat zijn wetenschappelijke waarden zijn, maar ook binnen welke stijl hij past, voor welk type consument en waar de kleur geografisch zeker toepasbaar is.", aldus Luc Van Renterghem.

Color Passport lanceert zijn systeem wereldwijd en zal verscheidene opleidingscentra, zoals het Color Passport Institute in Antwerpen en New York opstarten. Het kleursysteem van Color Passport is toepasbaar in tal van sectoren waaronder fashion, decoratie, architectuur, cosmetica en grafische industrie.

Het systeem bestaat uit 7200 CP-kleuren met een unieke verhouding tussen kleursterkte en chromaciteit. Dit maakt dat enkel het nuttige bereik werd gebruikt en dat de CP-kleuren door onze hersenen als evenwichtig worden ervaren. Intussen werden de kleuren ook omgezet in een uniek eigen ICC profiel dat zal gebruikt worden voor het omzetten naar drukwerk, printers, enz.

Color Passport brengt verschillende producten en software op de markt waaronder 'The Big One'. Dit uitgebreide navigatiesysteem is de basis van het Color Cluster System en bevat, naast de 7200 geclusterde kleuren met omzetting naar RGB- en CMYK-waarden, "The digital One" software, de CP Smart Match, een algemene kleurcursus, een hoofdstuk over kleurenpsychologie en een toolkit. Later dit jaar introduceert Color Passport ook 'My Color Passport', een kleurencombinatietool voor consumenten die hen zal helpen om te weten welke kleuren bij hen passen om miskopen te vermijden.

Lees meer over: