"Het lijkt wel een start-up", zegt Tim Wolfer, sinds 2020 de project manager die de onderzoeksprojecten coördineert aan het Center for Functional Printing Technologies van Continental in Freiburg. "We zijn zeer flexibel en we kunnen onze processen snel ontwikkelen en aanpassen." Een voorbeeld van een toepassing waar het team van Wolfer aan werkt, is het uitrusten van rubberen en kunststoffen onderdelen met sensortechnologie.

Sensoren voor elektrische voertuigen

"Onze focus ligt op het integreren van elektronica in componenten die gemaakt zijn van elastomeren", zegt Tim Wolfer. De 36-jarige ingenieur werkt onder andere aan het 'sensIC'-project waarin sensortechnologie, op basis van Printed Electronics, wordt geïntegreerd in de leidingen van elektrische voertuigen. Meer bepaald de leidingen voor het temperatuurmanagement van de batterijen worden uitgerust met sensoren.

Continental bundelt dergelijke onderzoeksprojecten in het Center for Functional Printing Technologies in Freiburg. Het onderzoekscentrum werkt samen met Fraunhofer ISE, het Karlsruhe Institute for Technology (KIT) en de 'microTEC Südwest' technologiecluster.

"In theorie kunnen we gedrukte elektronicacomponenten overal toepassen", stelt Tim Wolfer. "Het draait om het intelligent maken van producten zoals veringen, riemen, banden en transportsystemen." Continental maakt in Freiburg gebruik van efficiënte drukprocessen om de elektronische netwerken te produceren. "De grootste uitdaging is niet alleen de ontwikkeling van de technologische systemen op laboschaal maar de processen moeten ook opgeschaald worden naar een industriële schaal zodat onze collega's in Hamburg ermee aan de slag kunnen", zegt Wolfer.

Een bredere kijk in de wereld van industrieel printen

Wie meer wil te weten komen over de wereld van industrieel printen kan het seminarie van Peter Buttiens, de CEO van ESMA, de European Specialist Printing Manufacturers Association, op de vakbeurs Sign2Com in Kortrijk Xpo volgen (op dinsdag 21 september om 13u30). Industrieel printen is een term die vandaag vaak in de sector gebruikt wordt maar wat betekent dat nu precies? Gaat het om grote volumes? Om specialisatie in printen? Via een goed gestoffeerd marktoverzicht van Peter Buttiens zal blijken dat industrieel printen eigenlijk niet zo nieuw is maar serieus aan het evolueren is, net zoals 3D printen. Industrieel printen duikt overal op: in de automotive, de healthcare, verpakkingen, huishoudtoestellen en zelfs in bouw- en interieurmaterialen. Deze markt groeit sterk mee met de nieuwe technologiegolf en brengt ook heel wat nieuwe duurzame en ecologische concepten naar voor. Laat u inspireren door de boeiende wereld van industrieel printen.

"Het lijkt wel een start-up", zegt Tim Wolfer, sinds 2020 de project manager die de onderzoeksprojecten coördineert aan het Center for Functional Printing Technologies van Continental in Freiburg. "We zijn zeer flexibel en we kunnen onze processen snel ontwikkelen en aanpassen." Een voorbeeld van een toepassing waar het team van Wolfer aan werkt, is het uitrusten van rubberen en kunststoffen onderdelen met sensortechnologie."Onze focus ligt op het integreren van elektronica in componenten die gemaakt zijn van elastomeren", zegt Tim Wolfer. De 36-jarige ingenieur werkt onder andere aan het 'sensIC'-project waarin sensortechnologie, op basis van Printed Electronics, wordt geïntegreerd in de leidingen van elektrische voertuigen. Meer bepaald de leidingen voor het temperatuurmanagement van de batterijen worden uitgerust met sensoren.Continental bundelt dergelijke onderzoeksprojecten in het Center for Functional Printing Technologies in Freiburg. Het onderzoekscentrum werkt samen met Fraunhofer ISE, het Karlsruhe Institute for Technology (KIT) en de 'microTEC Südwest' technologiecluster."In theorie kunnen we gedrukte elektronicacomponenten overal toepassen", stelt Tim Wolfer. "Het draait om het intelligent maken van producten zoals veringen, riemen, banden en transportsystemen." Continental maakt in Freiburg gebruik van efficiënte drukprocessen om de elektronische netwerken te produceren. "De grootste uitdaging is niet alleen de ontwikkeling van de technologische systemen op laboschaal maar de processen moeten ook opgeschaald worden naar een industriële schaal zodat onze collega's in Hamburg ermee aan de slag kunnen", zegt Wolfer.