Isiprint telt een dertigtal werknemers en is gespecialiseerd in het drukken, afwerken en versturen van boeken en tijdschriften in kleine en middelgrote oplagen. Olivier Guermouh, algemeen directeur van Estimprim en Isiprint, geeft toelichting: "We vervaardigen tijdschriften en boeken voor grote uitgevers, in oplagen van 100 tot 1500 exemplaren. Hoewel onze drukkwaliteit hoog is, zochten we een manier om het eindproduct nog te verbeteren. Dat vertoonde immers foutjes die inherent zijn aan de inkjetrotatieprinters. Gestreken papiersoorten hebben de neiging om te golven of om een heel klein beetje van formaat te veranderen. Dat was zichtbaar bij de binnenpagina's die wanneer ze weer vocht opnamen, groter werden dan de omslag."

De inkt op het paper drogen vergt een hoge temperatuur om het vocht uit de inkt te verdampen, maar daardoor droogt ook de drager uit. Papier met een laag vochtgehalte kan echter vlugger breken en scheuren. "Omdat papier hygroscopisch is, zal het weer vocht opnemen wat tot golvingen in het papier, tot golvende randen en tot formaatveranderingen kan leiden", legt Contiweb uit.

Compatibel met alle inkjetrotatieprinters

Daarom heeft Isiprint voor de Digital Fluid Applicator van Contiweb geopteerd. Dat systeem garandeert dat het vocht gelijkmatig over het bedrukte papier verdeeld wordt. De DFA werd in februari laatstleden opgesteld achter de inkjetrotatieprinter Ricoh Pro VC700000.

De DFA is compatibel met alle digitale rotatieprinters. Hij wordt ter hoogte van de uitvoer en de opwikkeleenheid geïnstalleerd en wordt met leidingwater gevoed. De DFA vermengt het water met een spanningsactief product en brengt het vocht via stalen contactrollen aan. Die rollen, die mechanisch tegen de papierbaan geduwd worden, zijn bekleed met moffen in textiel om een gelijkmatige spreiding van het vocht te garanderen. Beide kanten van de papierbaan kunnen onafhankelijk van elkaar bevochtigd worden. "We geven op hoeveel water we voor een oplage nodig hebben, afhankelijk van het papiertype en de inktlading. Bovendien vergt het systeem heel weinig onderhoud", preciseert Olivier Guermouh.

"Sinds we de DFA gebruiken, hebben we geen aan vocht gerelateerde problemen meer. De binnenpagina's behouden hun oorspronkelijke formaat en de golfvorming is aanzienlijk verminderd", besluit de drukker.

Isiprint telt een dertigtal werknemers en is gespecialiseerd in het drukken, afwerken en versturen van boeken en tijdschriften in kleine en middelgrote oplagen. Olivier Guermouh, algemeen directeur van Estimprim en Isiprint, geeft toelichting: "We vervaardigen tijdschriften en boeken voor grote uitgevers, in oplagen van 100 tot 1500 exemplaren. Hoewel onze drukkwaliteit hoog is, zochten we een manier om het eindproduct nog te verbeteren. Dat vertoonde immers foutjes die inherent zijn aan de inkjetrotatieprinters. Gestreken papiersoorten hebben de neiging om te golven of om een heel klein beetje van formaat te veranderen. Dat was zichtbaar bij de binnenpagina's die wanneer ze weer vocht opnamen, groter werden dan de omslag."De inkt op het paper drogen vergt een hoge temperatuur om het vocht uit de inkt te verdampen, maar daardoor droogt ook de drager uit. Papier met een laag vochtgehalte kan echter vlugger breken en scheuren. "Omdat papier hygroscopisch is, zal het weer vocht opnemen wat tot golvingen in het papier, tot golvende randen en tot formaatveranderingen kan leiden", legt Contiweb uit.Daarom heeft Isiprint voor de Digital Fluid Applicator van Contiweb geopteerd. Dat systeem garandeert dat het vocht gelijkmatig over het bedrukte papier verdeeld wordt. De DFA werd in februari laatstleden opgesteld achter de inkjetrotatieprinter Ricoh Pro VC700000.De DFA is compatibel met alle digitale rotatieprinters. Hij wordt ter hoogte van de uitvoer en de opwikkeleenheid geïnstalleerd en wordt met leidingwater gevoed. De DFA vermengt het water met een spanningsactief product en brengt het vocht via stalen contactrollen aan. Die rollen, die mechanisch tegen de papierbaan geduwd worden, zijn bekleed met moffen in textiel om een gelijkmatige spreiding van het vocht te garanderen. Beide kanten van de papierbaan kunnen onafhankelijk van elkaar bevochtigd worden. "We geven op hoeveel water we voor een oplage nodig hebben, afhankelijk van het papiertype en de inktlading. Bovendien vergt het systeem heel weinig onderhoud", preciseert Olivier Guermouh."Sinds we de DFA gebruiken, hebben we geen aan vocht gerelateerde problemen meer. De binnenpagina's behouden hun oorspronkelijke formaat en de golfvorming is aanzienlijk verminderd", besluit de drukker.