Begin januari heeft Librinova zich bij het label 'Création Humaine' aangesloten. Vanaf nu kunnen de auteurs die bij Librinova een uitgave in eigen beheer uitbrengen, het label op de omslag van hun boek aanbrengen. De Franse uitgever bij wie er sinds de oprichting in 2014 al meer dan 9.000 titels gepubliceerd werden, trekt tal van auteurs aan die betalen om gepubliceerd te worden - met het voordeel om nadien ook een deel van de verkoopprijs op te strijken.

'Création Humaine' is een Franse certificatie-instelling die in mei 2023 opgericht werd zodat het publiek een onderscheid kan maken tussen menselijke creaties en door AI gegenereerde content. Het label 'Création Humaine' certificeert dat een werk bewust bedacht, ontwikkeld en gecreëerd werd door een gedreven auteur zonder dat die een beroep heeft gedaan op taalmodellen van het type ChatGPT, Bard of Llama. Zo kunnen we op de site van de onderneming lezen.

Methodologie

De certificatie is apart beschikbaar voor geschriften, illustraties, grafische dragers en audio- en videodragers, alsook voor volledige werken, en verloopt in vier stappen - aldus de site van Création Humaine. In eerste instantie moet de auteur certificeren dat zijn creatie uitsluitend op menselijke vaardigheden steunt. Vervolgens doet de instelling een beroep op haar eigen AI-tool om vast te stellen of het werk van menselijke of kunstmatige oorsprong is. Met het oog daarop wordt de AI-tool gevraagd of de woordvolgorde, in verscheidene fragmenten van het werk, logisch lijkt ofwel 'perplex'. Hoe sterker de AI-tool van mening is dat de fragmenten 'perplex' zijn, hoe waarschijnlijker het is dat de tekst door een mens geschreven is. Vervolgens gaat een professionele auditor een gesprek aan met de auteur en analyseert hij de fragmenten van het werk waarbij hij rekening houdt met de resultaten van de AI-tool.

Generatieve AI

Volgens Librinova en het label Création Humaine zijn in Frankrijk verschillende duizenden boeken die in zelfbeheer uitgegeven zijn, geschreven door programma's voor generatieve, artificiële intelligentie, meer bepaald op het platform van Amazon (Kindle Direct Publishing). Die boeken die in een recordtijd samengesteld worden, bevatten vaak talrijke feitelijke fouten en zorgen voor verontwaardiging bij echte auteurs. In september 2023 voerde Amazon een 'ChatGPT'-aanduiding in om op het gebruik van generatieve AI te wijzen.

Begin januari heeft Librinova zich bij het label 'Création Humaine' aangesloten. Vanaf nu kunnen de auteurs die bij Librinova een uitgave in eigen beheer uitbrengen, het label op de omslag van hun boek aanbrengen. De Franse uitgever bij wie er sinds de oprichting in 2014 al meer dan 9.000 titels gepubliceerd werden, trekt tal van auteurs aan die betalen om gepubliceerd te worden - met het voordeel om nadien ook een deel van de verkoopprijs op te strijken.'Création Humaine' is een Franse certificatie-instelling die in mei 2023 opgericht werd zodat het publiek een onderscheid kan maken tussen menselijke creaties en door AI gegenereerde content. Het label 'Création Humaine' certificeert dat een werk bewust bedacht, ontwikkeld en gecreëerd werd door een gedreven auteur zonder dat die een beroep heeft gedaan op taalmodellen van het type ChatGPT, Bard of Llama. Zo kunnen we op de site van de onderneming lezen.De certificatie is apart beschikbaar voor geschriften, illustraties, grafische dragers en audio- en videodragers, alsook voor volledige werken, en verloopt in vier stappen - aldus de site van Création Humaine. In eerste instantie moet de auteur certificeren dat zijn creatie uitsluitend op menselijke vaardigheden steunt. Vervolgens doet de instelling een beroep op haar eigen AI-tool om vast te stellen of het werk van menselijke of kunstmatige oorsprong is. Met het oog daarop wordt de AI-tool gevraagd of de woordvolgorde, in verscheidene fragmenten van het werk, logisch lijkt ofwel 'perplex'. Hoe sterker de AI-tool van mening is dat de fragmenten 'perplex' zijn, hoe waarschijnlijker het is dat de tekst door een mens geschreven is. Vervolgens gaat een professionele auditor een gesprek aan met de auteur en analyseert hij de fragmenten van het werk waarbij hij rekening houdt met de resultaten van de AI-tool.Volgens Librinova en het label Création Humaine zijn in Frankrijk verschillende duizenden boeken die in zelfbeheer uitgegeven zijn, geschreven door programma's voor generatieve, artificiële intelligentie, meer bepaald op het platform van Amazon (Kindle Direct Publishing). Die boeken die in een recordtijd samengesteld worden, bevatten vaak talrijke feitelijke fouten en zorgen voor verontwaardiging bij echte auteurs. In september 2023 voerde Amazon een 'ChatGPT'-aanduiding in om op het gebruik van generatieve AI te wijzen.