Drukkerij Proost bestond meer dan 100 jaar maar werd op 4 september 2015 failliet verklaard. Het bedrijf is voorgoed uit het Belgische grafische landschap verdwenen. Maar wat is er met de machines gebeurd? Alvast voor de afwerkmachines is een koper in Turkije gevonden nadat Jorisco, een veilingsite, ze aangeboden had. De koper in kwestie is de offsetdrukkerij Mega Print, of Mega Basim in het Turks, uit Istanboel. Dat bedrijf heeft zich vooral in de productie van boeken gespecialiseerd en is internationaal actief.

Selim Kondu, de algemeen directeur van de drukkerij: "We hadden nood aan een productielijn voor stijve omslagen en dat is wat Proost in huis had. Een van onze leveranciers bracht ons op de hoogte van het failliet van Proost en toen hebben we met Jorisco contact opgenomen. In totaal hebben we op de veiling meer dan 20 machines gekocht voor een bedrag van ongeveer 1.000.000 euro." Het gaat hoofdzakelijk om machines om boeken met een stijve omslag te binden en te produceren. "Dankzij die machines kunnen we onze klanten, vaak internationale uitgevers, meer diensten aanbieden," zegt Selim Kondu die zowel voor de Turkse als de internationale markt werkt. "We hebben een erg goede samenwerking met Europese drukkerijen die een deel van hun productie bij ons uitbesteden. Bestellingen uit Europa, Amerika, het Midden-Oosten of Zuid-Afrika zijn goed voor 50% van onze productie. We werken voor landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Griekenland. Onze klanten zijn hoofdzakelijk uitgevers en reclamebureaus. Zelf hebben we ook verscheidene kantoren in het buitenland," gaat hij voort.

Selim Kondu verwijst ook naar de economische situatie in Turkije dat betere tijden lijkt te kennen: "De voorbije 13 jaar is de Turkse economie gegroeid. De gemiddelde groei bedraagt 5%. En wanneer je de grafische industrie in ons land bekijkt, zie je dezelfde trend. Elk jaar stijgt het aantal boeken dat gedrukt wordt."

Mega Print, dat 200 medewerkers telt, maakt deel uit van de Kondu Group, een bedrijvengroep waartoe ook een marketingbureau en een binderij voor speciale facsimile's behoren. Mega Print beschikt over negen offsetpersen (3 van Komori, 4 van Heidelberg en 2 van Roland Rekord) en over een digitale pers van Xerox. De drukkerij produceert catalogi, tijdschriften, kinderboeken, schoolboeken, kalenders, omslagen en kartonnen dozen.

De voorbije week was de oude afwerkapparatuur van drukkerij Proost nog op weg naar Turkije.

Drukkerij Proost bestond meer dan 100 jaar maar werd op 4 september 2015 failliet verklaard. Het bedrijf is voorgoed uit het Belgische grafische landschap verdwenen. Maar wat is er met de machines gebeurd? Alvast voor de afwerkmachines is een koper in Turkije gevonden nadat Jorisco, een veilingsite, ze aangeboden had. De koper in kwestie is de offsetdrukkerij Mega Print, of Mega Basim in het Turks, uit Istanboel. Dat bedrijf heeft zich vooral in de productie van boeken gespecialiseerd en is internationaal actief. Selim Kondu, de algemeen directeur van de drukkerij: "We hadden nood aan een productielijn voor stijve omslagen en dat is wat Proost in huis had. Een van onze leveranciers bracht ons op de hoogte van het failliet van Proost en toen hebben we met Jorisco contact opgenomen. In totaal hebben we op de veiling meer dan 20 machines gekocht voor een bedrag van ongeveer 1.000.000 euro." Het gaat hoofdzakelijk om machines om boeken met een stijve omslag te binden en te produceren. "Dankzij die machines kunnen we onze klanten, vaak internationale uitgevers, meer diensten aanbieden," zegt Selim Kondu die zowel voor de Turkse als de internationale markt werkt. "We hebben een erg goede samenwerking met Europese drukkerijen die een deel van hun productie bij ons uitbesteden. Bestellingen uit Europa, Amerika, het Midden-Oosten of Zuid-Afrika zijn goed voor 50% van onze productie. We werken voor landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Griekenland. Onze klanten zijn hoofdzakelijk uitgevers en reclamebureaus. Zelf hebben we ook verscheidene kantoren in het buitenland," gaat hij voort.Selim Kondu verwijst ook naar de economische situatie in Turkije dat betere tijden lijkt te kennen: "De voorbije 13 jaar is de Turkse economie gegroeid. De gemiddelde groei bedraagt 5%. En wanneer je de grafische industrie in ons land bekijkt, zie je dezelfde trend. Elk jaar stijgt het aantal boeken dat gedrukt wordt."Mega Print, dat 200 medewerkers telt, maakt deel uit van de Kondu Group, een bedrijvengroep waartoe ook een marketingbureau en een binderij voor speciale facsimile's behoren. Mega Print beschikt over negen offsetpersen (3 van Komori, 4 van Heidelberg en 2 van Roland Rekord) en over een digitale pers van Xerox. De drukkerij produceert catalogi, tijdschriften, kinderboeken, schoolboeken, kalenders, omslagen en kartonnen dozen.De voorbije week was de oude afwerkapparatuur van drukkerij Proost nog op weg naar Turkije.