De grootste 3D-drukkerij ter wereld

29/10/12 om 00:00 - Bijgewerkt op 28/10/12 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft de eerste industriële 3D-drukkerij ter wereld ingehuldigd. De onderneming die 'Factory of the Future' genoemd werd, is eigendom van Shapeways, een spin-off van Philips, en omschrijft zich als een 'marktplaats en gemeenschap' voor ontwerpers van 3D-voorwerpen. Doelstelling: 3 à 5 miljoen voorwerpen per jaar vervaardigen.

De grootste 3D-drukkerij ter wereld

Shapeways dat in 2007 opgericht werd, begon het jaar nadien al op een 3D-printer voorwerpen op aanvraag te produceren. De onderneming biedt haar diensten aan geregistreerde gebruikers aan - dat kunnen net zo goed particulieren zijn als beroepsmensen die op zoek zijn naar een productiemiddel. Vorig jaar trok Shapeways weg uit Eindhoven naar New York waar de onderneming investeerders gevonden heeft.

Shapeways zal in totaal meer dan 28 miljoen dollar in de 'Factory of the Future' investeren. De productie- en distributiesite van de Factory die in de wijk Queens ligt, heeft een oppervlakte van 2.000 m² en zal op termijn uitgerust worden met 30 à 50 snelle systemen om prototypes in uiteenlopende materialen te vervaardigen. Daarbij gaat het niet alleen om 3D-printers voor polymeren, maar ook om systemen voor selectieve lasersintering (SLS) waarmee metalen gefuseerd kunnen worden. Het bedrijf zal een vijftigtal medewerkers tellen en heeft een capaciteit om 3 à 5 miljoen voorwerpen per jaar te vervaardigen. Op dit moment produceert Shapeways al 300.000 voorwerpen per maand via zijn online platform.

De schaar die Michael Bloomberg gebruikte om het lint door te knippen, was op haar beurt 'gedrukt'!

Lees meer over: