De Smurfen, Guust Flater, Robbedoes en Fantasio, Marsupilami, Largo Winch, Natasja, Yoko Tsuno, Kid Paddle, De Blauwbloezen... iedereen kent wel een van de titels van uitgeverij Dupuis. Om het 100-jarige bestaan van de bekende uitgever uit Charleroi te vieren, loopt in het Musée des Beaux-Arts van die stad tot 31 juli 2023 de tentoonstelling 'La Fabrique de Héros' (de heldenfabriek).

Wat je er kunt ontdekken: onuitgegeven historische documenten, originele tekeningen die door bekende tekenaars ondertekend zijn en die nog maar zelden te zien zijn geweest. De tentoonstelling richt de schijnwerpers op de 9e kunst in het land van de Borinage en laat de bezoekers kennis maken met de grote stripreeksen die de naam van het uitgevershuis gemaakt hebben. Daarnaast toont de tentoonstelling ook hoe strips gemaakt worden en belicht ze de banden tussen strips, hedendaagse kunst en de industriële achtergrond van de streek van Charleroi.

Een eeuw uitgeverswerk in één boek

Geïnteresseerden kunnen niet alleen de tentoonstelling bezoeken, maar zich ook verdiepen in een begeleidend boek dat in januari is uitgekomen: 'La Fabrique de Héros - 100 ans d'édition chez Dupuis'. Het boek is te koop op de website van Dupuis, in de boekhandel en in het Musée des Beaux-Arts van Charleroi. Dit catalogusboek is "een soort van verliefd woordenboek van 220 pagina's, geschreven door Sergio Honorez en José-Louis Bocquet", zegt Thierry Tinlot, curator van de tentoonstelling en voormalig hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes. Aan de hand van honderd historische en leuke anekdotes vertellen de twee auteurs het verhaal van de Éditions Dupuis of hoe een kleine drukker uit Charleroi, Jean Dupuis, vanuit het niets de grootste heldenfabrikant van Europa geworden is. Ter informatie: de typograaf Jean Dupuis uit Marcinelle stapte in 1922 de uitgeverswereld in met het tijdschrift 'Les Bonnes Soirées' - dat was de springplank voor de held uit de stripgeschiedenis die we vandaag als Robbedoes kennen.

Gloednieuw museum

De tentoonstelling 'La Fabrique de Héros' is meteen de openingstentoonstelling van het nieuwe Musée des Beaux-arts van Charleroi dat op 17 december 2022 zijn deuren opnieuw geopend heeft in een nieuw gebouw. Het museum dat sinds 2019 gesloten was, is uit het Palais des Beaux-Arts weggetrokken en heeft nu onderdak gevonden in de voormalige Ecuries Defeld. Dat gebouw van 2080 m² werd volledig gerenoveerd en herbergt nu op de eerste verdieping de gemeentelijke collecties terwijl op de gelijkvloerse verdieping plaats is voor tijdelijke tentoonstellingen.

Praktische informatie

De tentoonstelling is toegankelijk tot 30 juli 2023, van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en in het weekend van 10 tot 18 uur. Musée des Beaux-Arts, Boulevard Mayence 67, 6000 Charleroi.

Het nieuwe Musée des Beaux-Arts van Charleroi brengt hulde aan Dupuis.
De Smurfen, Guust Flater, Robbedoes en Fantasio, Marsupilami, Largo Winch, Natasja, Yoko Tsuno, Kid Paddle, De Blauwbloezen... iedereen kent wel een van de titels van uitgeverij Dupuis. Om het 100-jarige bestaan van de bekende uitgever uit Charleroi te vieren, loopt in het Musée des Beaux-Arts van die stad tot 31 juli 2023 de tentoonstelling 'La Fabrique de Héros' (de heldenfabriek).Wat je er kunt ontdekken: onuitgegeven historische documenten, originele tekeningen die door bekende tekenaars ondertekend zijn en die nog maar zelden te zien zijn geweest. De tentoonstelling richt de schijnwerpers op de 9e kunst in het land van de Borinage en laat de bezoekers kennis maken met de grote stripreeksen die de naam van het uitgevershuis gemaakt hebben. Daarnaast toont de tentoonstelling ook hoe strips gemaakt worden en belicht ze de banden tussen strips, hedendaagse kunst en de industriële achtergrond van de streek van Charleroi.Geïnteresseerden kunnen niet alleen de tentoonstelling bezoeken, maar zich ook verdiepen in een begeleidend boek dat in januari is uitgekomen: 'La Fabrique de Héros - 100 ans d'édition chez Dupuis'. Het boek is te koop op de website van Dupuis, in de boekhandel en in het Musée des Beaux-Arts van Charleroi. Dit catalogusboek is "een soort van verliefd woordenboek van 220 pagina's, geschreven door Sergio Honorez en José-Louis Bocquet", zegt Thierry Tinlot, curator van de tentoonstelling en voormalig hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes. Aan de hand van honderd historische en leuke anekdotes vertellen de twee auteurs het verhaal van de Éditions Dupuis of hoe een kleine drukker uit Charleroi, Jean Dupuis, vanuit het niets de grootste heldenfabrikant van Europa geworden is. Ter informatie: de typograaf Jean Dupuis uit Marcinelle stapte in 1922 de uitgeverswereld in met het tijdschrift 'Les Bonnes Soirées' - dat was de springplank voor de held uit de stripgeschiedenis die we vandaag als Robbedoes kennen.De tentoonstelling 'La Fabrique de Héros' is meteen de openingstentoonstelling van het nieuwe Musée des Beaux-arts van Charleroi dat op 17 december 2022 zijn deuren opnieuw geopend heeft in een nieuw gebouw. Het museum dat sinds 2019 gesloten was, is uit het Palais des Beaux-Arts weggetrokken en heeft nu onderdak gevonden in de voormalige Ecuries Defeld. Dat gebouw van 2080 m² werd volledig gerenoveerd en herbergt nu op de eerste verdieping de gemeentelijke collecties terwijl op de gelijkvloerse verdieping plaats is voor tijdelijke tentoonstellingen.De tentoonstelling is toegankelijk tot 30 juli 2023, van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en in het weekend van 10 tot 18 uur. Musée des Beaux-Arts, Boulevard Mayence 67, 6000 Charleroi.