Voorlopig weten we nog maar heel weinig over Quantum. Tijdens een persconferentie maakte Xeikon gewag van een 'waterloze' tonertechnologie met een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van de huidige elektrofotografische technologie. Op het vlak van kosten en snelheid zou de techniek echter de concurrentie met de inkjettechniek aankunnen.

"De gemakkelijkste oplossing had er in bestaan om een inkjettechniek in licentie te nemen," stelde Wim Maes, de grote baas van Xeikon. "Dat hebben we niet gedaan; we hebben er de voorkeur aan gegeven om zelf op zoek te gaan en twee jaar geleden hebben we een technologie gekocht die op geen enkel vlak een compromis vormt. (...) Een technologie waarvan we menen dat ze de spelregels op het terrein van de digitale druk kan veranderen."

Dat doet ons denken aan het 'magnetografische' avontuur van Xeikon: een snelle en monochrome druktechnologie op basis van toners. Xeikon had die technologie in 1999 verworven door de overname van Nipson - een bedrijf dat drie jaar later weer onafhankelijk werd na het failliet van Xeikon. "Dit is heel anders," zegt een directeur van Xeikon, "Quantum is een druktechnologie op basis van gekleurde polymeertoners."

Maar was is het dan precies? De kenmerken die aan Quantum toegeschreven worden, lijken overeen te stemmen met een rotatiesysteem - zoals op de huidige persen van Xeikon - met wellicht een vloeibare toner. De lezing van de recentste jaarverslagen van Xeikon brengt echter niets nieuws aan het licht: de overname die in alle discretie uitgevoerd werd, staat er niet in vermeld.

Onze collega Ed Boogaard is verder gaan zoeken, in de brevetten die Xeikon recent ingediend heeft. En hij denkt een spoor gevonden te hebben zoals hij op zijn blog uitlegt: in augustus 2011 heeft Xeikon een brevet verkregen voor 'elektrografische druk tegen hoge snelheid' met een 'hoog viskeuze en geconcentreerde toner'. Een technologie die oorspronkelijk ontwikkeld werd door Alex Ozerov van 'Research Laboratories of Australia'.

Quantum zal op drupa gedemonstreerd worden, maar het is uiteraard nog enkele jaren wachten voor het eerste product op de markt komt.

Voorlopig weten we nog maar heel weinig over Quantum. Tijdens een persconferentie maakte Xeikon gewag van een 'waterloze' tonertechnologie met een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van de huidige elektrofotografische technologie. Op het vlak van kosten en snelheid zou de techniek echter de concurrentie met de inkjettechniek aankunnen. "De gemakkelijkste oplossing had er in bestaan om een inkjettechniek in licentie te nemen," stelde Wim Maes, de grote baas van Xeikon. "Dat hebben we niet gedaan; we hebben er de voorkeur aan gegeven om zelf op zoek te gaan en twee jaar geleden hebben we een technologie gekocht die op geen enkel vlak een compromis vormt. (...) Een technologie waarvan we menen dat ze de spelregels op het terrein van de digitale druk kan veranderen."Dat doet ons denken aan het 'magnetografische' avontuur van Xeikon: een snelle en monochrome druktechnologie op basis van toners. Xeikon had die technologie in 1999 verworven door de overname van Nipson - een bedrijf dat drie jaar later weer onafhankelijk werd na het failliet van Xeikon. "Dit is heel anders," zegt een directeur van Xeikon, "Quantum is een druktechnologie op basis van gekleurde polymeertoners." Maar was is het dan precies? De kenmerken die aan Quantum toegeschreven worden, lijken overeen te stemmen met een rotatiesysteem - zoals op de huidige persen van Xeikon - met wellicht een vloeibare toner. De lezing van de recentste jaarverslagen van Xeikon brengt echter niets nieuws aan het licht: de overname die in alle discretie uitgevoerd werd, staat er niet in vermeld. Onze collega Ed Boogaard is verder gaan zoeken, in de brevetten die Xeikon recent ingediend heeft. En hij denkt een spoor gevonden te hebben zoals hij op zijn blog uitlegt: in augustus 2011 heeft Xeikon een brevet verkregen voor 'elektrografische druk tegen hoge snelheid' met een 'hoog viskeuze en geconcentreerde toner'. Een technologie die oorspronkelijk ontwikkeld werd door Alex Ozerov van 'Research Laboratories of Australia'. Quantum zal op drupa gedemonstreerd worden, maar het is uiteraard nog enkele jaren wachten voor het eerste product op de markt komt.