De kwartaalcijfers die Stora Enso en UPM, de twee grootste Europese papierproducenten, gepubliceerd hebben, wijzen op een blijvende moeilijkheid om hun rendabiliteit veilig te stellen. De twee groepen hebben een stabiele en erg vergelijkbare omzet: 2,7 miljard euro voor Stora Enso en 2,4 miljard euro voor UPM. Beide groepen zien echter wel hun exploitatiewinst (EBITDA) dalen: Stora Enso met 9,4% en UPM met 20,4%. En terwijl UPM over het eerste kwartaal nog een nettowinst van 47 miljoen euro boekt, moet Stora Enso een verlies van 16 miljoen inschrijven.

Bij de voorstelling van zijn resultaten kondigde Stora Enso meteen ook een reorganisatie van zijn activiteiten aan. Die worden nu in drie afdelingen ondergebracht in plaats van in vier. De grafische afdeling (Printing and Reading) wordt samen met de afdeling houtproducten (Building and Living) ondergebracht in een nieuwe afdeling "die op volwassen activiteiten en regio's gericht is". De twee andere afdelingen, Renewable Packaging en Biomaterials, "blijven zich op groeimarkten en -activiteiten, en op innovatie concentreren". Duidelijker kun je moeilijk zijn ...

Van zijn kant blijft UPM (The Biofore Company) investeren in nieuwe toepassingsgebieden, o.a. biobrandstoffen. De groep is net gestart met een testprogramma voor zijn hernieuwbare dieselbrandstof BioVerno.

De kwartaalcijfers die Stora Enso en UPM, de twee grootste Europese papierproducenten, gepubliceerd hebben, wijzen op een blijvende moeilijkheid om hun rendabiliteit veilig te stellen. De twee groepen hebben een stabiele en erg vergelijkbare omzet: 2,7 miljard euro voor Stora Enso en 2,4 miljard euro voor UPM. Beide groepen zien echter wel hun exploitatiewinst (EBITDA) dalen: Stora Enso met 9,4% en UPM met 20,4%. En terwijl UPM over het eerste kwartaal nog een nettowinst van 47 miljoen euro boekt, moet Stora Enso een verlies van 16 miljoen inschrijven. Bij de voorstelling van zijn resultaten kondigde Stora Enso meteen ook een reorganisatie van zijn activiteiten aan. Die worden nu in drie afdelingen ondergebracht in plaats van in vier. De grafische afdeling (Printing and Reading) wordt samen met de afdeling houtproducten (Building and Living) ondergebracht in een nieuwe afdeling "die op volwassen activiteiten en regio's gericht is". De twee andere afdelingen, Renewable Packaging en Biomaterials, "blijven zich op groeimarkten en -activiteiten, en op innovatie concentreren". Duidelijker kun je moeilijk zijn ... Van zijn kant blijft UPM (The Biofore Company) investeren in nieuwe toepassingsgebieden, o.a. biobrandstoffen. De groep is net gestart met een testprogramma voor zijn hernieuwbare dieselbrandstof BioVerno.