Sinds 1 mei wordt bij Snel een 8-kleuren Speedmaster XL 106 ingezet. Dat is de eerste pers in België die uitgerust is met de LED UV-droogtechnologie van Heidelberg die drukwerk meteen volledig droogt. Het machinepark van de Luikse drukkerij wordt daarnaast ook nog met een conventionele Speedmaster XL 106 uitgebreid. Die 5-kleurenpers met een verniseenheid zal in juni operationeel zijn.

De twee nieuwe aankopen moderniseren het machinepark dat stilaan aan het verouderen was en dat uit vijf offsetpersen (waaronder een Speedmaster) van verschillende constructeurs bestond. "In het licht van de recentste evoluties op het vlak van insteltijden en oplagecijfers was het nodig om bepaalde machines te vervangen," verduidelijkt Stéphane De Beni, afgevaardigd bestuurder van Snel. Vier van de oudste offsetpersen worden vervangen door de twee nieuwe Speedmasters van Heidelberg. De vijfde pers, een 10-kleuren Speedmaster 102, is nog vrij recent en blijft behouden. De XL 106 LED UV optimaliseert nu al de productie: "Nu zijn minder dan acht minuten genoeg om van job te veranderen. Voordien hadden we 20 à 25 minuten insteltijd nodig," zegt Stéphane De Beni.

Drukkerij Snel is hoofdzakelijk actief op het gebied van het handelsdrukwerk (catalogi, brochures, jaarverslagen ...) en de productie van mooi vormgegeven boeken. Dankzij de onmiddellijke LED UV-droogtechnologie kan Snel de drukdragers diversifiëren - synthetisch materiaal, zelfklevend papier en creatieve papiersoorten behoren nu tot de mogelijkheden. "Met de LED UV-technologie halen we op offsetpapier een drukresultaat dat nauwelijks van dat op gestreken papier te onderscheiden is. De verklaring daarvoor is dat de inkt zich door polymerisatie op het papieroppervlak hecht en geen tijd heeft om volledig in het papier door te dringen. De onmiddellijke droging maakt het mogelijk om sterk absorberende papieren te gebruiken en tegelijk toch minder inkt te verbruiken. We zijn nu dus niet meer verplicht om uitsluitend gestreken papieren te gebruiken om een sterke inktdekking te verkrijgen. We verkrijgen een drukresultaat dat er mooi uitziet, zelfs op offsetpapier," legt Stéphane De Beni uit. De LED UV-droging heeft ook nog het voordeel dat het elektriciteitsverbruik aanzienlijk lager ligt. De LED's gaan alleen branden boven de drukoppervlakken en doven nadien onmiddellijk. Volgens Heidelberg kan daardoor 30 à 40% elektriciteit bespaard worden in vergelijking met een traditionele UV-technologie.

Drukkerij Snel telt 65 medewerkers, onder wie zeven persoperatoren die in twee ploegen werken. De eerste ploeg heeft al een opleidingsweek in Duitsland achter de rug, en drie interne opleidingsweken om met de SM XL 106 LED UV te leren werken. De tweede ploeg krijgt een identieke opleiding.

Heidelberg zal op de drupa zijn onmiddellijke LED UV-droogtechnologie tonen.

Op de foto: Roland Soubras (links) en Stéphane De Beni, de twee afgevaardigd bestuurders van drukkerij Snel.

Sinds 1 mei wordt bij Snel een 8-kleuren Speedmaster XL 106 ingezet. Dat is de eerste pers in België die uitgerust is met de LED UV-droogtechnologie van Heidelberg die drukwerk meteen volledig droogt. Het machinepark van de Luikse drukkerij wordt daarnaast ook nog met een conventionele Speedmaster XL 106 uitgebreid. Die 5-kleurenpers met een verniseenheid zal in juni operationeel zijn.De twee nieuwe aankopen moderniseren het machinepark dat stilaan aan het verouderen was en dat uit vijf offsetpersen (waaronder een Speedmaster) van verschillende constructeurs bestond. "In het licht van de recentste evoluties op het vlak van insteltijden en oplagecijfers was het nodig om bepaalde machines te vervangen," verduidelijkt Stéphane De Beni, afgevaardigd bestuurder van Snel. Vier van de oudste offsetpersen worden vervangen door de twee nieuwe Speedmasters van Heidelberg. De vijfde pers, een 10-kleuren Speedmaster 102, is nog vrij recent en blijft behouden. De XL 106 LED UV optimaliseert nu al de productie: "Nu zijn minder dan acht minuten genoeg om van job te veranderen. Voordien hadden we 20 à 25 minuten insteltijd nodig," zegt Stéphane De Beni.Drukkerij Snel is hoofdzakelijk actief op het gebied van het handelsdrukwerk (catalogi, brochures, jaarverslagen ...) en de productie van mooi vormgegeven boeken. Dankzij de onmiddellijke LED UV-droogtechnologie kan Snel de drukdragers diversifiëren - synthetisch materiaal, zelfklevend papier en creatieve papiersoorten behoren nu tot de mogelijkheden. "Met de LED UV-technologie halen we op offsetpapier een drukresultaat dat nauwelijks van dat op gestreken papier te onderscheiden is. De verklaring daarvoor is dat de inkt zich door polymerisatie op het papieroppervlak hecht en geen tijd heeft om volledig in het papier door te dringen. De onmiddellijke droging maakt het mogelijk om sterk absorberende papieren te gebruiken en tegelijk toch minder inkt te verbruiken. We zijn nu dus niet meer verplicht om uitsluitend gestreken papieren te gebruiken om een sterke inktdekking te verkrijgen. We verkrijgen een drukresultaat dat er mooi uitziet, zelfs op offsetpapier," legt Stéphane De Beni uit. De LED UV-droging heeft ook nog het voordeel dat het elektriciteitsverbruik aanzienlijk lager ligt. De LED's gaan alleen branden boven de drukoppervlakken en doven nadien onmiddellijk. Volgens Heidelberg kan daardoor 30 à 40% elektriciteit bespaard worden in vergelijking met een traditionele UV-technologie.Drukkerij Snel telt 65 medewerkers, onder wie zeven persoperatoren die in twee ploegen werken. De eerste ploeg heeft al een opleidingsweek in Duitsland achter de rug, en drie interne opleidingsweken om met de SM XL 106 LED UV te leren werken. De tweede ploeg krijgt een identieke opleiding.Heidelberg zal op de drupa zijn onmiddellijke LED UV-droogtechnologie tonen.Op de foto: Roland Soubras (links) en Stéphane De Beni, de twee afgevaardigd bestuurders van drukkerij Snel.