Denemarken kent op dit moment het 'Nej tak' systeem, waarbij huishoudens met een brievenbussticker kunnen laten weten dat ze geen reclamefolders en/of huis-aan-huiskranten willen ontvangen. De SF wil dat nu vanuit milieuoverwegingen vervangen door een 'Ja tak'-sticker, waarmee expliciet toestemming moet worden gegeven voor de folders en kranten.

Grakom stelt echter dat het voorstel niet alleen in strijd is met Europese wetgeving, maar bovendien niets voor het klimaat doet: "De grafische industrie in Denemarken heeft al de strengste milieustandaard ter wereld". In 2020 maakte de industrie afspraken, waarin is vastgelegd dat huis-aan-huiskranten en reclamefolders alleen nog in drukkerijen met een Nordic Eco-label mogen worden vervaardigd, op papier met een FSC- of PEFC-label. Ook moet de CO2-impact van elke productie worden berekend, zodat die kan worden gereduceerd of gecompenseerd.

Ook in onder andere Duitsland en Nederland wordt de roep om een 'Ja'-sticker sterker. Amsterdam introduceerde de sticker enkele jaren geleden al. Branchevereniging KVGO spande daarop een rechtszaak aan, die binnenkort in cassatie tot een conclusie komt.

Denemarken kent op dit moment het 'Nej tak' systeem, waarbij huishoudens met een brievenbussticker kunnen laten weten dat ze geen reclamefolders en/of huis-aan-huiskranten willen ontvangen. De SF wil dat nu vanuit milieuoverwegingen vervangen door een 'Ja tak'-sticker, waarmee expliciet toestemming moet worden gegeven voor de folders en kranten.Grakom stelt echter dat het voorstel niet alleen in strijd is met Europese wetgeving, maar bovendien niets voor het klimaat doet: "De grafische industrie in Denemarken heeft al de strengste milieustandaard ter wereld". In 2020 maakte de industrie afspraken, waarin is vastgelegd dat huis-aan-huiskranten en reclamefolders alleen nog in drukkerijen met een Nordic Eco-label mogen worden vervaardigd, op papier met een FSC- of PEFC-label. Ook moet de CO2-impact van elke productie worden berekend, zodat die kan worden gereduceerd of gecompenseerd.Ook in onder andere Duitsland en Nederland wordt de roep om een 'Ja'-sticker sterker. Amsterdam introduceerde de sticker enkele jaren geleden al. Branchevereniging KVGO spande daarop een rechtszaak aan, die binnenkort in cassatie tot een conclusie komt.