Denis Geers, de topman van Graphius en voorzitter van Febelgra, is deze maand te gast in de podcast van het VBO. De ondernemer geeft het onder andere over de consolidatiestrategie van de familiale drukkerijgroep, ondertussen goed voor 450 medewerkers en een omzet van om en bij de honderd miljoen euro.

Vergrijzing zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt

"Organisch groeien is in een krimpende markt zo goed als onmogelijk. Ik geloof sterk in onze 'buy and build'-strategie als dé weg naar duurzame groei. Naar een toekomstbestendige business die voldoende omzet én marges creëert om te kunnen blijven investeren in innovatie", zegt Geers. Volgens de Graphius-CEO heeft de sector de top van de automatiseringscurve nog niet bereikt.

"Anderzijds kampen we onder druk van de vergrijzing met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. De komende vier tot vijf jaar verwacht de sector een uitstroom van zo'n 35 procent. De uitstroom overstijgt de instroom en het aantal openstaande vacatures groeit. Daarbij speelt het stoffige imago van de grafische sector ons duidelijk parten. Omdat de scholen nauwelijks nog instroom bieden, richtten we als bedrijf onze eigen Graphius Academy op waar we mensen uit totaal andere sectoren opleiden in ons vak."

Parijs minstens tien procent goedkoper

In de podcast gaat Denis Geers ook in op het moeizame sociaal overleg in de sector. "We voelen ons benadeeld door cao's die zijn afgesproken in tijden waar het veel beter ging. We dragen daar nu de gevolgen van", klinkt het. "De toeslag voor nachtarbeid bijvoorbeeld dateert nog van in de jaren 1980 toen nachtarbeid echt nog uitzonderlijk was. Vandaag de dag is dat niet meer realistisch. Ik weet wat ik zeg, want ik kan vergelijken met onze drukkerij in de buurt van Parijs waar we minstens tien procent goedkoper werken."

De volledige podcast (50 minuten) kan u hier beluisteren.

Denis Geers, de topman van Graphius en voorzitter van Febelgra, is deze maand te gast in de podcast van het VBO. De ondernemer geeft het onder andere over de consolidatiestrategie van de familiale drukkerijgroep, ondertussen goed voor 450 medewerkers en een omzet van om en bij de honderd miljoen euro."Organisch groeien is in een krimpende markt zo goed als onmogelijk. Ik geloof sterk in onze 'buy and build'-strategie als dé weg naar duurzame groei. Naar een toekomstbestendige business die voldoende omzet én marges creëert om te kunnen blijven investeren in innovatie", zegt Geers. Volgens de Graphius-CEO heeft de sector de top van de automatiseringscurve nog niet bereikt."Anderzijds kampen we onder druk van de vergrijzing met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. De komende vier tot vijf jaar verwacht de sector een uitstroom van zo'n 35 procent. De uitstroom overstijgt de instroom en het aantal openstaande vacatures groeit. Daarbij speelt het stoffige imago van de grafische sector ons duidelijk parten. Omdat de scholen nauwelijks nog instroom bieden, richtten we als bedrijf onze eigen Graphius Academy op waar we mensen uit totaal andere sectoren opleiden in ons vak."In de podcast gaat Denis Geers ook in op het moeizame sociaal overleg in de sector. "We voelen ons benadeeld door cao's die zijn afgesproken in tijden waar het veel beter ging. We dragen daar nu de gevolgen van", klinkt het. "De toeslag voor nachtarbeid bijvoorbeeld dateert nog van in de jaren 1980 toen nachtarbeid echt nog uitzonderlijk was. Vandaag de dag is dat niet meer realistisch. Ik weet wat ik zeg, want ik kan vergelijken met onze drukkerij in de buurt van Parijs waar we minstens tien procent goedkoper werken."De volledige podcast (50 minuten) kan u hier beluisteren.