De aandacht voor duurzaam ondernemen gaat breed bij de familiale drukkerij Bosmans in Lommel. "De levering van de goederen verloopt zo efficiënt mogelijk. Leveranciers kunnen 's nachts via de aparte nachtsluis aanleveren en zo de dagelijkse files vermijden. De energievoorzieningen zijn afkomstig van zonnepanelen en van het windmolenpark in Lommel", zegt de eigenaar Bern Bosmans. Er wordt ook gedrukt met biologische inkten, het drukatelier wordt verwarmd door warmterecuperatie.

Van afgedankte kledij tot papier

Meer daar blijft het niet bij. "Door de papierschaarste en lange levertijden van het karton hebben papierleveranciers alternatieve papiersoorten ontwikkeld. Zo zijn papiersoorten geproduceerd uit hennep, gras, katoen en stro waardige opties", stelt Bern Bosmans. "Bovendien zijn deze nieuwe kartonsoorten afkomstig uit afval. De katoenvariant is bijvoorbeeld geproduceerd uit afgedankte kledij." Ook overtollig landbouwafval zoals stro en hennep worden hergebruikt.

"Het mooie aan dit recyclageverhaal is dat deze papiersoorten technisch goed verwerkbaar zijn en een prima resultaat opleveren. In het verleden was dit namelijk nog niet het geval", duidt Bosmans.

De aandacht voor duurzaam ondernemen gaat breed bij de familiale drukkerij Bosmans in Lommel. "De levering van de goederen verloopt zo efficiënt mogelijk. Leveranciers kunnen 's nachts via de aparte nachtsluis aanleveren en zo de dagelijkse files vermijden. De energievoorzieningen zijn afkomstig van zonnepanelen en van het windmolenpark in Lommel", zegt de eigenaar Bern Bosmans. Er wordt ook gedrukt met biologische inkten, het drukatelier wordt verwarmd door warmterecuperatie.Meer daar blijft het niet bij. "Door de papierschaarste en lange levertijden van het karton hebben papierleveranciers alternatieve papiersoorten ontwikkeld. Zo zijn papiersoorten geproduceerd uit hennep, gras, katoen en stro waardige opties", stelt Bern Bosmans. "Bovendien zijn deze nieuwe kartonsoorten afkomstig uit afval. De katoenvariant is bijvoorbeeld geproduceerd uit afgedankte kledij." Ook overtollig landbouwafval zoals stro en hennep worden hergebruikt."Het mooie aan dit recyclageverhaal is dat deze papiersoorten technisch goed verwerkbaar zijn en een prima resultaat opleveren. In het verleden was dit namelijk nog niet het geval", duidt Bosmans.