De Antwerpse drukkerij Halewijn bestaat zeventig jaar. De dominicanen begonnen in 1953 met het in eigen beheer drukken van de wekelijkse krant 'het parochieblad', later bekend als Kerk&Leven, voor Katholiek Vlaanderen.

Vorige week maakte Halewijn NV, in handen van de Vlaamse bisdommen, zijn intentie tot collectief ontslag bekend. Er zouden tot 21 banen kunnen sneuvelen. Halewijn wil de activiteiten van de zetterij en het commerciële drukwerk stopzetten en de redactie en de printroom afslanken.

Competitieve markt

"Halewijn kampt met een aanhoudende en sterke daling van het aantal abonnementen op Kerk&Leven", stelt het bedrijf in een mededeling. "Daarnaast zetten ook het verouderde machinepark en het complexe logistieke productieproces in een competitieve markt de toekomst van de activiteiten ernstig onder druk."

Drukkerij en Uitgeverij Halewijn investeerde in 2013 in de digitale inkjet-technologie van Canon. Toen verscheen Kerk & Leven op 300.000 exemplaren in 482 verschillende edities. Vandaag zijn er nog 118.000 abonnees.

Volgens de laatste gepubliceerde jaarcijfers boekte Halewijn in 2022 op een omzet van 8,4 miljoen euro een verlies van 643.000 euro. Het bedrijf telt (in voltijdse equivalente) 51 werknemers.

Bij Halewijn gaf men geen commentaar. "Aangezien het een intentieverklaring betreft, zijn we gehouden aan een juridisch kader, waardoor we momenteel geen verdere details kunnen bezorgen", liet Koen Vlaeminck weten, de hoofdredacteur van Kerk&Leven en Kerknet.

De Antwerpse drukkerij Halewijn bestaat zeventig jaar. De dominicanen begonnen in 1953 met het in eigen beheer drukken van de wekelijkse krant 'het parochieblad', later bekend als Kerk&Leven, voor Katholiek Vlaanderen. Vorige week maakte Halewijn NV, in handen van de Vlaamse bisdommen, zijn intentie tot collectief ontslag bekend. Er zouden tot 21 banen kunnen sneuvelen. Halewijn wil de activiteiten van de zetterij en het commerciële drukwerk stopzetten en de redactie en de printroom afslanken."Halewijn kampt met een aanhoudende en sterke daling van het aantal abonnementen op Kerk&Leven", stelt het bedrijf in een mededeling. "Daarnaast zetten ook het verouderde machinepark en het complexe logistieke productieproces in een competitieve markt de toekomst van de activiteiten ernstig onder druk."Drukkerij en Uitgeverij Halewijn investeerde in 2013 in de digitale inkjet-technologie van Canon. Toen verscheen Kerk & Leven op 300.000 exemplaren in 482 verschillende edities. Vandaag zijn er nog 118.000 abonnees.Volgens de laatste gepubliceerde jaarcijfers boekte Halewijn in 2022 op een omzet van 8,4 miljoen euro een verlies van 643.000 euro. Het bedrijf telt (in voltijdse equivalente) 51 werknemers.Bij Halewijn gaf men geen commentaar. "Aangezien het een intentieverklaring betreft, zijn we gehouden aan een juridisch kader, waardoor we momenteel geen verdere details kunnen bezorgen", liet Koen Vlaeminck weten, de hoofdredacteur van Kerk&Leven en Kerknet.