Tipografia Vaticana heeft een eeuwenoude geschiedenis en werkte lange tijd als een klassieke drukkerij met verschillende offsetvellenpersen en een rotatiepers van Roland. Daarnaast beschikt ze ook over vlakbedprinters om opdrachten voor het Vaticaan uit te voeren. Sinds 2018 heeft de drukkerij een kleine digitale afdeling, die zich hoofdzakelijk op de drukvoorbereiding en de productie toelegt. De digitale transformatie die nu aan de gang is, komt voort uit de behoeften en de wil van het Vaticaan om zich op verschillende vlakken, waaronder de communicatie, te vernieuwen. Dat impliceert de digitalisering van de processen. Tipografia Vaticana telt ongeveer 50 medewerkers.

Handelsdrukkerij

Tipografia Vaticana, die in 1587 opgericht werd, voert drukopdrachten uit voor het Vaticaan: pontificale aktes, officiële documenten van de verschillende dicasterieën (onderdelen van de Curie), van de Heilige Stoel en van Vaticaanstad. De drukkerij vervaardigt ook L'Osservatore Romano (de krant van het Vaticaan) en ander redactioneel en promotioneel drukwerk zoals naamkaartjes, brochures en uitnodigingen voor de musea en de uitgeverij van het Vaticaan (Libreria editrice Vaticana), voor de congregaties en voor het pediatrisch ziekenhuis 'Bambino Gesù'.

Digitale transformatie

De installatie van de HP Indigo 12000 past in de digitale transformatiestrategie van de drukkerij. Het gaat overigens om de eerste pers van HP die binnen de grenzen van Vaticaanstad geïnstalleerd werd. Het digitaliseringsproject is bedoeld om de bedrijfswerking flexibeler en doeltreffender te maken, en tegelijk een hoge offsetkwaliteit in stand te houden. De integratie van de digitale techniek maakt het ook mogelijk om bijkomende kleuren te gebruiken en de toepassingen te verbeteren, onder andere met Pantone-kleuren en met wit. Tipografia Vaticana heeft eveneens het opleidingsprogramma Business Transformation Solution (BTS) van HP aangekocht, alsook het exploitatiesysteem HP PrintOS voor de productie van drukwerk met internet- en mobiele apps.

Drukwerk op aanvraag

Dankzij de druk op aanvraag kan Tipografia Vaticana nu op laattijdige aanvragen reageren en de overproductie die tot verspilling en opslagkosten leidt, beperken. Ook kleine oplagen en personalisatie liggen binnen de mogelijkheden van de eeuwenoude drukkerij. Tipografia Vaticana zegt daarnaast nog dat het zijn duurzaamheidsdoelstellingen kan bereiken door te digitaliseren: "De HP Indigo 12000 produceert geen afval en garandeert aanzienlijke energiebesparingen, terwijl tegelijk de productiekosten gedrukt worden."

Tipografia Vaticana heeft een eeuwenoude geschiedenis en werkte lange tijd als een klassieke drukkerij met verschillende offsetvellenpersen en een rotatiepers van Roland. Daarnaast beschikt ze ook over vlakbedprinters om opdrachten voor het Vaticaan uit te voeren. Sinds 2018 heeft de drukkerij een kleine digitale afdeling, die zich hoofdzakelijk op de drukvoorbereiding en de productie toelegt. De digitale transformatie die nu aan de gang is, komt voort uit de behoeften en de wil van het Vaticaan om zich op verschillende vlakken, waaronder de communicatie, te vernieuwen. Dat impliceert de digitalisering van de processen. Tipografia Vaticana telt ongeveer 50 medewerkers.Tipografia Vaticana, die in 1587 opgericht werd, voert drukopdrachten uit voor het Vaticaan: pontificale aktes, officiële documenten van de verschillende dicasterieën (onderdelen van de Curie), van de Heilige Stoel en van Vaticaanstad. De drukkerij vervaardigt ook L'Osservatore Romano (de krant van het Vaticaan) en ander redactioneel en promotioneel drukwerk zoals naamkaartjes, brochures en uitnodigingen voor de musea en de uitgeverij van het Vaticaan (Libreria editrice Vaticana), voor de congregaties en voor het pediatrisch ziekenhuis 'Bambino Gesù'.De installatie van de HP Indigo 12000 past in de digitale transformatiestrategie van de drukkerij. Het gaat overigens om de eerste pers van HP die binnen de grenzen van Vaticaanstad geïnstalleerd werd. Het digitaliseringsproject is bedoeld om de bedrijfswerking flexibeler en doeltreffender te maken, en tegelijk een hoge offsetkwaliteit in stand te houden. De integratie van de digitale techniek maakt het ook mogelijk om bijkomende kleuren te gebruiken en de toepassingen te verbeteren, onder andere met Pantone-kleuren en met wit. Tipografia Vaticana heeft eveneens het opleidingsprogramma Business Transformation Solution (BTS) van HP aangekocht, alsook het exploitatiesysteem HP PrintOS voor de productie van drukwerk met internet- en mobiele apps.Dankzij de druk op aanvraag kan Tipografia Vaticana nu op laattijdige aanvragen reageren en de overproductie die tot verspilling en opslagkosten leidt, beperken. Ook kleine oplagen en personalisatie liggen binnen de mogelijkheden van de eeuwenoude drukkerij. Tipografia Vaticana zegt daarnaast nog dat het zijn duurzaamheidsdoelstellingen kan bereiken door te digitaliseren: "De HP Indigo 12000 produceert geen afval en garandeert aanzienlijke energiebesparingen, terwijl tegelijk de productiekosten gedrukt worden."