Drukkerij ZwartOpWit wint FSC Project Award voor innovatieve kantoorruimte

29/10/18 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:36

ZwartOpWit, de online drukkerij uit Herenthout neemt innovatieve kantoren in gebruik en ontvangt hiervoor meteen de FSC Project Award.

Drukkerij ZwartOpWit wint FSC Project Award voor innovatieve kantoorruimte

In de buik van een gigantische en lawaaierige productiehal wilde drukkerij ZwartOpWit milieu- en mensvriendelijke bureaus. Die dan bovendien ook nog eens op om het even welk moment opnieuw af te bouwen zouden zijn en ergens anders weer neer te planten. Eventueel zelfs in een compleet andere vorm.

Uit het persbericht:

Een duurzaam en hernieuwbaar systeem bedenken, een universele 3D puzzel die bestaat uit verschillende modules, zoiets is geen sinecure. Om dat te kunnen waarmaken werd samengewerkt met ontwerper en bouwer Wout Fierens.

Het getal vier in de hoofdrol

Wout Fierens heeft de nieuwe 100% herbruikbare kantoorruimte gebouwd met FSC gecertificeerd hout en ... spanbanden! Dat multiplex hout is Radiata Pine uit Polen. Het heeft het voordeel dat er geen 'knopen' in de houttekening zitten.

De constructie zelf heeft iets van een Matroesjka: zo'n Russisch houten popje waar een steeds kleiner wordend exemplaar binnenin zit. Want het is een gebouw in een gebouw. Maar het meest lijkt het nog op een meccano XXL.

De ontwerper doopte zijn bouwwerk 'QuadriVille'

Niet omdat er bij drukkerij ZwartOpWit quadri gedrukt wordt, wél omdat de basis en het vertrekpunt van deze universele puzzel een vierkant van vier op vier is. Elk element en iedere structuur in QuadriVille is een vermenigvuldiging of deling van dit vierkant. Je kan er een meetlat naastleggen. Overal kom je deze afmetingen tegen: 20, 40, 80, 120, 160 en 200 mm. Daardoor is de uiteindelijke constructie ook 3,2 m hoog, 5,6m breed en 12m lang geworden. Geen toeval.

FSC Project Award

Op 24 oktober werden de FSC Project Awards uitgereikt door FSC België en werd dit innovatieve project bekroond in de categorie projectbouw. De eerste constructie is intussen klaar: de innovatieve kantoorruimte voor 8 mensen werd recent in gebruik genomen.