De technologie 'elevated printing' die Canon Océ ontwikkeld heeft, is een vorm van reliëfdruk waarbij bijzonder gevoelige fototoestellen de textuur en het reliëf van voorwerpen vastleggen. Met die techniek is het mogelijk om structuren, zoals een borstelstreek, op uiteenlopende drukdragers na te bootsen.

De technologie van de reliëfdruk neemt een plaats in tussen de industriële druk en de 3D-druk. De techniek combineert de kennis van de fabrikant op het vlak van grootformaat inkjetprinters en beeldapparatuur met O&O-resultaten op het vlak van de 3D. 'Elevated printing' vindt bijvoorbeeld afzetmogelijkheden in de reproductie van kunstwerken en illustraties, in de fotografie en zelfs in de binnenhuisdecoratie.

In 2013 richtte Canon Océ 'Project Eiger' op dat 'elevated printing' diensten levert. Project Eiger is in het Nederlandse Venlo gevestigd. De O&O-activiteiten op dat vlak zijn in Nederland en Frankrijk (Créteil) ondergebracht.

In de Verenigde Staten werd een reeks van kunstwerken gereproduceerd met behulp van de 3D-druk en de digitale inkjetdruk. Die reproducties worden op het ogenblik in het Canadian Museum for Human Rights (CMHR) tentoongesteld, en dat tot september 2016. Het initiatief wil slechtzienden via hun tastzin kennis laten maken met beroemde kunstwerken, waaronder de Mona Lisa, en doet daarvoor een beroep op de 3D-techniek. Daarnaast zijn de kunstreproducties nog voorzien van aanraakgevoelige sensoren. Wanneer die beroerd worden, krijgt de bezoeker informatie te horen. John Olson van 3DPhotoWorks (New York) ligt aan de basis van dit concept dat zeven jaar ontwikkeling gevergd heeft. "We hebben onze eigen directe printtechnologie ontwikkeld die een dikte tot 2 inch (5 cm) drukt. In 2015 hebben we ons Amerikaans patent verkregen en daarnaast hebben we patentaanvragen lopen in zeven andere landen. Het is onze bedoeling om een wereldwijd netwerk van musea te creëren om kunst, fotografie en andere zaken toegankelijk te maken voor de 285 miljoen blinden en slechtzienden," zegt John Olson, medeoprichter van 3DPhotoWorks.

In de video waarvan u hieronder de link vindt, krijgt u een idee van het procedé voor reliëfdruk van 3DPhotoWorks.

De technologie 'elevated printing' die Canon Océ ontwikkeld heeft, is een vorm van reliëfdruk waarbij bijzonder gevoelige fototoestellen de textuur en het reliëf van voorwerpen vastleggen. Met die techniek is het mogelijk om structuren, zoals een borstelstreek, op uiteenlopende drukdragers na te bootsen.De technologie van de reliëfdruk neemt een plaats in tussen de industriële druk en de 3D-druk. De techniek combineert de kennis van de fabrikant op het vlak van grootformaat inkjetprinters en beeldapparatuur met O&O-resultaten op het vlak van de 3D. 'Elevated printing' vindt bijvoorbeeld afzetmogelijkheden in de reproductie van kunstwerken en illustraties, in de fotografie en zelfs in de binnenhuisdecoratie.In 2013 richtte Canon Océ 'Project Eiger' op dat 'elevated printing' diensten levert. Project Eiger is in het Nederlandse Venlo gevestigd. De O&O-activiteiten op dat vlak zijn in Nederland en Frankrijk (Créteil) ondergebracht.In de Verenigde Staten werd een reeks van kunstwerken gereproduceerd met behulp van de 3D-druk en de digitale inkjetdruk. Die reproducties worden op het ogenblik in het Canadian Museum for Human Rights (CMHR) tentoongesteld, en dat tot september 2016. Het initiatief wil slechtzienden via hun tastzin kennis laten maken met beroemde kunstwerken, waaronder de Mona Lisa, en doet daarvoor een beroep op de 3D-techniek. Daarnaast zijn de kunstreproducties nog voorzien van aanraakgevoelige sensoren. Wanneer die beroerd worden, krijgt de bezoeker informatie te horen. John Olson van 3DPhotoWorks (New York) ligt aan de basis van dit concept dat zeven jaar ontwikkeling gevergd heeft. "We hebben onze eigen directe printtechnologie ontwikkeld die een dikte tot 2 inch (5 cm) drukt. In 2015 hebben we ons Amerikaans patent verkregen en daarnaast hebben we patentaanvragen lopen in zeven andere landen. Het is onze bedoeling om een wereldwijd netwerk van musea te creëren om kunst, fotografie en andere zaken toegankelijk te maken voor de 285 miljoen blinden en slechtzienden," zegt John Olson, medeoprichter van 3DPhotoWorks. In de video waarvan u hieronder de link vindt, krijgt u een idee van het procedé voor reliëfdruk van 3DPhotoWorks.