"Er valt niets aan te doen. De markt voor druk- en papiertechniek loopt terug. De branche moet met dit feit leven," zei Dr. Markus Heering die binnen het VDMA, de vereniging van de Duitse machinebouwers, aan het hoofd staat van de vereniging druk- en papiertechniek.

Ondanks de dalende omzetten, bedraagt het wereldwijde markaandeel van de Duitse druk- en papiermachinebouwers nog steeds meer dan 25 %. Het exportvolume bedraagt 4,10 miljard euro ten opzichte van de 4,45 miljard euro in 2013. De achteruitgang is voor drievierde te wijten aan de afkoeling van de Chinese economie. Vooral voor kranten- en boekdruk neemt het aantal bestellingen van nieuwe machines af. De markt van de verpakkingsdruk en de tissue-sector loopt beter. Chinese machinebouwers zijn hun technische achterstand wel snel aan het ophalen. De exportvolumes naar Europa en de VS bleven nagenoeg stabiel.

Een groeimarkt zou de brede verpakkingsmarkt zijn. Volgens prognoses zal de globale verpakkingsmarkt (inclusief verpakkingsmachines, voedselverpakkingsmachines, enz.) tussen 2014 en 2018 van 130 miljard euro naar 715 miljard euro stijgen.

"Er valt niets aan te doen. De markt voor druk- en papiertechniek loopt terug. De branche moet met dit feit leven," zei Dr. Markus Heering die binnen het VDMA, de vereniging van de Duitse machinebouwers, aan het hoofd staat van de vereniging druk- en papiertechniek.Ondanks de dalende omzetten, bedraagt het wereldwijde markaandeel van de Duitse druk- en papiermachinebouwers nog steeds meer dan 25 %. Het exportvolume bedraagt 4,10 miljard euro ten opzichte van de 4,45 miljard euro in 2013. De achteruitgang is voor drievierde te wijten aan de afkoeling van de Chinese economie. Vooral voor kranten- en boekdruk neemt het aantal bestellingen van nieuwe machines af. De markt van de verpakkingsdruk en de tissue-sector loopt beter. Chinese machinebouwers zijn hun technische achterstand wel snel aan het ophalen. De exportvolumes naar Europa en de VS bleven nagenoeg stabiel.Een groeimarkt zou de brede verpakkingsmarkt zijn. Volgens prognoses zal de globale verpakkingsmarkt (inclusief verpakkingsmachines, voedselverpakkingsmachines, enz.) tussen 2014 en 2018 van 130 miljard euro naar 715 miljard euro stijgen.