China stak met 612 miljoen euro vorige jaar voorbij de VS, die op 576,5 miljoen bleven steken. Polen behaalde een derde plek met 241,9 miljoen - een kwart meer dan in 2017 gevolgd door Italië met 238,4 miljoen euro. Europa als geheel blijft de belangrijkste regio voor de in de VDMA verenigde fabrikanten, met 2,15 miljard euro.

Overigens presteerden de fabrikanten van papiermachines aanzienlijk beter dan de producenten van drukpersen. Bij die laatste categorie daalde het aantal exportorders met 2 procent en de omzet kromp met 7 procent , terwijl de Duitse thuismarkt weliswaar 8 procent meer orders plaatste maar toch liefst 22 procent minder omzet genereerde. Daartegenover staat de papiermachine-markt, die de export flink zag groeien naar China (plus 28 procent), Spanje (plus 150 procent), het VK (plus 125 procent), Polen (plus 50 procent) en Italië (plus 30 procent).

Het teruglopende aantal exportorders baart de VDMA-leden weliswaar enige zorgen, evenals de wereldwijde politieke situatie, maar toch overheerst tevredenheid. Bovendien zijn de verwachtingen goed, onder andere vanwege Drupa: "Dat belooft in 2020 weer een fantastische vakbeurs te worden waar de laatste ontwikkelingen en toekomstige trends te zien zijn."

China stak met 612 miljoen euro vorige jaar voorbij de VS, die op 576,5 miljoen bleven steken. Polen behaalde een derde plek met 241,9 miljoen - een kwart meer dan in 2017 gevolgd door Italië met 238,4 miljoen euro. Europa als geheel blijft de belangrijkste regio voor de in de VDMA verenigde fabrikanten, met 2,15 miljard euro.Overigens presteerden de fabrikanten van papiermachines aanzienlijk beter dan de producenten van drukpersen. Bij die laatste categorie daalde het aantal exportorders met 2 procent en de omzet kromp met 7 procent , terwijl de Duitse thuismarkt weliswaar 8 procent meer orders plaatste maar toch liefst 22 procent minder omzet genereerde. Daartegenover staat de papiermachine-markt, die de export flink zag groeien naar China (plus 28 procent), Spanje (plus 150 procent), het VK (plus 125 procent), Polen (plus 50 procent) en Italië (plus 30 procent).Het teruglopende aantal exportorders baart de VDMA-leden weliswaar enige zorgen, evenals de wereldwijde politieke situatie, maar toch overheerst tevredenheid. Bovendien zijn de verwachtingen goed, onder andere vanwege Drupa: "Dat belooft in 2020 weer een fantastische vakbeurs te worden waar de laatste ontwikkelingen en toekomstige trends te zien zijn."