De Italiaan Fortunato Depero (1892-1960) was een beeldhouwer, schilder, schrijver en graficus die tot de futuristische beweging behoorde. Het futurisme was een literaire en artistieke beweging in het begin van de 20e eeuw die de esthetische traditie van de hand wees en de moderne wereld verheerlijkte, meer bepaald het stadsleven en de wereld van machines en snelheid (Wikipedia). De Italiaanse kunstenaar en designer wordt in de wereld van grafici en ontwerpers als een avant-gardist beschouwd. Een van zijn bekende ontwerpen is het kegelvormige flesje van Campari.

In 1927 publiceerde Depero een album in het Italiaanse formaat. Zijn uitgever Azari stelde hem voor dat werk een 'dynamobinding' voor, waarbij de vellen door bouten bij elkaar gehouden werden. De auteur had het over een 'libro bullonato' (een in elkaar geschroefd boek). De uitgever bracht er 1000 exemplaren van op de markt (in drie edities). Dat werk, dat ook als 'The Bolted Book' bekend staat, is in de loop der jaren een mijlpaal in de design- en grafische wereld geworden. En terecht, het werk telt 242 pagina's met typografische en architecturale vondsten en met productontwerpen. Vandaag heeft de zeldzame monografie in de wereld van de designers een legendarische status verworven. Wie een exemplaar wil kopen - als er nog opduiken - moet verscheidene duizenden euro's op tafel leggen. Een exemplaar van de editie van juni 1927 die op 250 exemplaren uitgebracht werd, is onlangs voor 13.750 euro verkocht.

De uitgeverij 'Designers and Book', het 'Centrum voor moderne Italiaanse kunst' in New York en het 'Museum voor hedendaagse kunst' van Trente en Rovereto hebben op het platform Kikstarter een project voor crowdfunding gestart. Met de opbrengst moet de beroemde 'Depero' opnieuw gedrukt en gebonden worden, precies zoals in 1927. Sinds 18 oktober hebben al meer dan 600 mensen het project ondersteund en werd er meer dan 83.000 dollar bijeengebracht. Om het project te financieren, moet de teller uiterlijk op 2 december 2016 op 249.000 $ staan.

De volledige inhoud van 'Depero Futurista' kunt u hier bekijken.

De Italiaan Fortunato Depero (1892-1960) was een beeldhouwer, schilder, schrijver en graficus die tot de futuristische beweging behoorde. Het futurisme was een literaire en artistieke beweging in het begin van de 20e eeuw die de esthetische traditie van de hand wees en de moderne wereld verheerlijkte, meer bepaald het stadsleven en de wereld van machines en snelheid (Wikipedia). De Italiaanse kunstenaar en designer wordt in de wereld van grafici en ontwerpers als een avant-gardist beschouwd. Een van zijn bekende ontwerpen is het kegelvormige flesje van Campari.In 1927 publiceerde Depero een album in het Italiaanse formaat. Zijn uitgever Azari stelde hem voor dat werk een 'dynamobinding' voor, waarbij de vellen door bouten bij elkaar gehouden werden. De auteur had het over een 'libro bullonato' (een in elkaar geschroefd boek). De uitgever bracht er 1000 exemplaren van op de markt (in drie edities). Dat werk, dat ook als 'The Bolted Book' bekend staat, is in de loop der jaren een mijlpaal in de design- en grafische wereld geworden. En terecht, het werk telt 242 pagina's met typografische en architecturale vondsten en met productontwerpen. Vandaag heeft de zeldzame monografie in de wereld van de designers een legendarische status verworven. Wie een exemplaar wil kopen - als er nog opduiken - moet verscheidene duizenden euro's op tafel leggen. Een exemplaar van de editie van juni 1927 die op 250 exemplaren uitgebracht werd, is onlangs voor 13.750 euro verkocht. De uitgeverij 'Designers and Book', het 'Centrum voor moderne Italiaanse kunst' in New York en het 'Museum voor hedendaagse kunst' van Trente en Rovereto hebben op het platform Kikstarter een project voor crowdfunding gestart. Met de opbrengst moet de beroemde 'Depero' opnieuw gedrukt en gebonden worden, precies zoals in 1927. Sinds 18 oktober hebben al meer dan 600 mensen het project ondersteund en werd er meer dan 83.000 dollar bijeengebracht. Om het project te financieren, moet de teller uiterlijk op 2 december 2016 op 249.000 $ staan.De volledige inhoud van 'Depero Futurista' kunt u hier bekijken.