De directie haalt als reden een reeks van moeilijkheden aan waar het bedrijf de voorbije jaren mee geconfronteerd werd: hoge productiekosten, drastische terugval van de bestellingen, overcapaciteit op de markt en de groeiende concurrentie uit Midden- en Oost-Europa. Volgens de directeur van de vestiging, Pierre Van der Snickt "was het nodig om een beroep op deze procedure te doen in een poging om onze concurrentiepositie op de markt te verbeteren, om onze omvang aan onze productiebehoeften aan te passen en om Bemis Monceau aldus de middelen te geven om zijn toekomst veilig te stellen. We beseffen dat elke beslissing om een herstructurering door te voeren, voor een groot aantal gezinnen gevolgen heeft. Daarom zullen we erover waken dat de hele procedure met het nodig respect voor onze medewerkers afgehandeld wordt."

Het nieuws komt echter toch als een verrassing: met een omzet die de voorbije vijf jaar constant gegroeid is en met een winst van net geen 2,8 miljoen euro in 2011 leek het bedrijf uit Monceau-sur-Sambre een van de best presterende ondernemingen in de Waalse grafische sector.

Alain Rebier, permanent afgevaardigde van de BBTK, geeft te kennen dat de huidige moeilijkheden meer bepaald te wijten zijn aan het verlies, begin dit jaar, van een grote vaste opdracht: "Die activiteit, die niet meteen een kernactiviteit van het bedrijf was, heeft de voorbije jaren wel voor een uitzonderlijke omzet gezorgd. Jammer genoeg werkt de klant in kwestie nu met Oost-Europese onderaannemers. Bovendien is Bemis Monceau onlangs nog een andere belangrijke traditionele klant verloren. We wachten nu om te weten welke industriële en commerciële politiek gevolgd zal worden om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen." Alain Rebier hoopt dat het aantal ontslagen beperkt kan worden door een beroep te doen op alternatieve oplossingen, zoals tijdskrediet, brugpensioen of nog een collectieve vermindering van de arbeidsduur."

Bemis Monceau is een dochteronderneming van de Amerikaanse groep Bemis Company Inc., net als MACtac in Soignies. De groep Bemis die in de hele wereld meer dan 20.000 medewerkers telt, boekte in 2011 een omzet van 5,3 miljard dollar. De groep heeft 78 productievestigingen in 12 landen.

De directie haalt als reden een reeks van moeilijkheden aan waar het bedrijf de voorbije jaren mee geconfronteerd werd: hoge productiekosten, drastische terugval van de bestellingen, overcapaciteit op de markt en de groeiende concurrentie uit Midden- en Oost-Europa. Volgens de directeur van de vestiging, Pierre Van der Snickt "was het nodig om een beroep op deze procedure te doen in een poging om onze concurrentiepositie op de markt te verbeteren, om onze omvang aan onze productiebehoeften aan te passen en om Bemis Monceau aldus de middelen te geven om zijn toekomst veilig te stellen. We beseffen dat elke beslissing om een herstructurering door te voeren, voor een groot aantal gezinnen gevolgen heeft. Daarom zullen we erover waken dat de hele procedure met het nodig respect voor onze medewerkers afgehandeld wordt." Het nieuws komt echter toch als een verrassing: met een omzet die de voorbije vijf jaar constant gegroeid is en met een winst van net geen 2,8 miljoen euro in 2011 leek het bedrijf uit Monceau-sur-Sambre een van de best presterende ondernemingen in de Waalse grafische sector. Alain Rebier, permanent afgevaardigde van de BBTK, geeft te kennen dat de huidige moeilijkheden meer bepaald te wijten zijn aan het verlies, begin dit jaar, van een grote vaste opdracht: "Die activiteit, die niet meteen een kernactiviteit van het bedrijf was, heeft de voorbije jaren wel voor een uitzonderlijke omzet gezorgd. Jammer genoeg werkt de klant in kwestie nu met Oost-Europese onderaannemers. Bovendien is Bemis Monceau onlangs nog een andere belangrijke traditionele klant verloren. We wachten nu om te weten welke industriële en commerciële politiek gevolgd zal worden om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen." Alain Rebier hoopt dat het aantal ontslagen beperkt kan worden door een beroep te doen op alternatieve oplossingen, zoals tijdskrediet, brugpensioen of nog een collectieve vermindering van de arbeidsduur." Bemis Monceau is een dochteronderneming van de Amerikaanse groep Bemis Company Inc., net als MACtac in Soignies. De groep Bemis die in de hele wereld meer dan 20.000 medewerkers telt, boekte in 2011 een omzet van 5,3 miljard dollar. De groep heeft 78 productievestigingen in 12 landen.