Een met een 3D-printer vervaardigde boekomslag

14/10/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 13/10/13 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

Volgens een communiqué van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft zij onlangs de eerste met een 3D-printer gemaakte boekband aangekocht. Marja Wilgenkamp maakte de band rond een facsimile van de 17e-eeuwse handleiding over boekbinden van Dirk de Bray.

Een met een 3D-printer vervaardigde boekomslag

Een van de illustraties uit de oude handleiding inspireerde de ontwerpster voor de omslagen van het boek. Met een 3D-printer werd een reeks van heel gedetailleerde en sierlijke traditionele gereedschappen vervaardigd in een witte kunststof. Het ontwerp van Marja Wilgenkamp geeft een hedendaagse invulling aan het ambachtelijke werk. Ze bewijst dat het heel goed mogelijk is om ambachtelijke vaardigheden met innoverende technieken te combineren.

Het gebruik van een 3D-printer om de omslag van een boek te vervaardigen, past in de evolutie van de bindtechnieken. De bundeling van de facsimile combineert de 3D-techniek met de zogenaamde bindtechniek van de 'dos rapporté' van Benjamin Elbel waarmee het mogelijk is om een boek volledig plat open te vouwen.

Lees meer over: