Een witboek over vloeibare toners

04/06/12 om 00:00 - Bijgewerkt op 03/06/12 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

De digitale druk met vloeibare toners was een van de blikvangers op drupa, met de aankondiging van nieuwigheden door Xeikon, Miyakoshi en Océ/Canon.

Een witboek over vloeibare toners

Xeikon had zijn project Trillium - dat op vloeibare toners (of toners met hoge viscositeit) steunt - in avantpremière voorgesteld en heeft nu in samenwerking met het bureau IT Strategies een witboek gepubliceerd over de kenmerken van die technologie en haar voordelen.

Het document gaat op zoek naar de wortels van de vloeibare toner, sinds de eerste brevetten in 1953 ingediend werden door de Australiërs Metcalfe en Wright. Het witboek dicht vloeibare toners vier belangrijke voordelen toe, in vergelijking met droge toners: een betere beheersing van de grootte van de deeltjes, een besparing aan grondstoffen, hogere snelheden voor de papierbaan (theoretisch tot 300 m/min bij de technologie van Xeikon) en een kleinere warmteontwikkeling bij de fixatie. Samengevat, de vloeibare toner combineert een hoge snelheid met lage kosten waardoor het een efficiënte technologie is voor volumetoepassingen.

In nummer 6 van Grafisch Nieuws, dat eind juni verschijnt, maakt onze columnist Andrew Tribute een stand van zaken op en geeft hij zijn visie op de toekomst van de vloeibare toner.