CP Bourg, Albyco, Dataline Solutions, Fedrigoni, Konica Minolta en Agfa Graphics zijn de zes leveranciers die de handen met Febelgra in elkaar geslagen hebben om een verandering in de houding van de grafische wereld te bewerkstelligen. 90 Franstalige drukkers kwamen luisteren naar de visie van Pascal Genot, de secretaris van Febelgra die aan de basis van het initiatief ligt.

De offsetmarkt krimpt en dat leidt tot een onhoudbare concurrentie voor de drukkers. Om te overleven is het nodig om een nieuw bedrijfsmodel te ontwikkelen. "We pleiten voor een nieuw commercieel partnership tussen leveranciers en drukkers," legt Pascal Genot uit. "We moeten ermee stoppen om almaar grotere oplagen te halen. De standaardproductie volstaat niet meer. De toekomst van de grafische sector ligt in kleinere oplagen en een hoogwaardige productie. De drukkerijen moeten zich opnieuw uitvinden, ze moeten zich diversifiëren en zich op andere niches toeleggen. De 3D-druk is daar een voorbeeld van."

Om de avond te animeren, was er een live demonstratie van een digitale productielijn, bestaande uit een printsysteem van Konica Minolta, een softwareprogramma van Dataline Solutions en een afwerksysteem van CP Bourg.

"Het is moeilijk om te luisteren naar een boodschap die zegt dat je moet veranderen om te overleven, maar uiteindelijk heeft het publiek die boodschap met veel enthousiasme ontvangen," besluit Pascal Genot.

In 2015 wordt het initiatief voor de Nederlandstalige grafische bedrijven hernomen.

CP Bourg, Albyco, Dataline Solutions, Fedrigoni, Konica Minolta en Agfa Graphics zijn de zes leveranciers die de handen met Febelgra in elkaar geslagen hebben om een verandering in de houding van de grafische wereld te bewerkstelligen. 90 Franstalige drukkers kwamen luisteren naar de visie van Pascal Genot, de secretaris van Febelgra die aan de basis van het initiatief ligt.De offsetmarkt krimpt en dat leidt tot een onhoudbare concurrentie voor de drukkers. Om te overleven is het nodig om een nieuw bedrijfsmodel te ontwikkelen. "We pleiten voor een nieuw commercieel partnership tussen leveranciers en drukkers," legt Pascal Genot uit. "We moeten ermee stoppen om almaar grotere oplagen te halen. De standaardproductie volstaat niet meer. De toekomst van de grafische sector ligt in kleinere oplagen en een hoogwaardige productie. De drukkerijen moeten zich opnieuw uitvinden, ze moeten zich diversifiëren en zich op andere niches toeleggen. De 3D-druk is daar een voorbeeld van."Om de avond te animeren, was er een live demonstratie van een digitale productielijn, bestaande uit een printsysteem van Konica Minolta, een softwareprogramma van Dataline Solutions en een afwerksysteem van CP Bourg."Het is moeilijk om te luisteren naar een boodschap die zegt dat je moet veranderen om te overleven, maar uiteindelijk heeft het publiek die boodschap met veel enthousiasme ontvangen," besluit Pascal Genot.In 2015 wordt het initiatief voor de Nederlandstalige grafische bedrijven hernomen.