Op maandag 7 april verscheen de Micro 3D-printer, kortweg M3D, op Kickstarter. Het beoogde bedrag van 50.000 dollar werd na minder dan één dag reeds opgehaald. Op het moment van schrijven en met nog 28 dagen te gaan, staat de teller op 1,5 miljoen dollar.

De reden voor het succes: de M3D belooft "de eerste betaalbare 3D-printer voor consumenten" te worden, met een kostprijs gaande van 199 dollar tot 599 dollar. De goedkoopste modellen (199 dollar) zijn allemaal al de deur uit. Momenteel zijn er nog een aantal stuks aan 299 dollar verkrijgbaar. Daarna neemt de prijs toe tot 599 dollar.

De kubusvormige M3D weegt een kilogram en meet aan elke kant 18,5 centimeter. Beschikbare materialen om mee te printen zijn de plasticsoorten PLA en ABS en een standaard gloeidraad van 1,75 mm.

Volgens de initiatiefnemers is deze printer zowel geschikt voor beginners als voor experts. Met de eigen software Micro Motion Technology, compatibel met touchscreens, zou kalibreren vanzelf moeten gaan, en belooft 3D-printen "even interactief en plezierig" te worden "als een computerspelletje". De printer kan via USB aangesloten worden aan je laptop, waarna je de gewenste 3D-modellen kunt downloaden of creëren en vervolgens enkel nog op print hoeft te klikken, luidt het op Kickstarter.

Dat 3D-printing stilaan tot de mainstream aan het doordringen is, is al langer duidelijk. Een warenhuisketen als Hema verkoopt 3D-geprinte juwelen, en de massaproducent HP wil weldra 3D-printers in de huiskamer mikken.

Michael Ilegems, Datanews

Op maandag 7 april verscheen de Micro 3D-printer, kortweg M3D, op Kickstarter. Het beoogde bedrag van 50.000 dollar werd na minder dan één dag reeds opgehaald. Op het moment van schrijven en met nog 28 dagen te gaan, staat de teller op 1,5 miljoen dollar. De reden voor het succes: de M3D belooft "de eerste betaalbare 3D-printer voor consumenten" te worden, met een kostprijs gaande van 199 dollar tot 599 dollar. De goedkoopste modellen (199 dollar) zijn allemaal al de deur uit. Momenteel zijn er nog een aantal stuks aan 299 dollar verkrijgbaar. Daarna neemt de prijs toe tot 599 dollar. De kubusvormige M3D weegt een kilogram en meet aan elke kant 18,5 centimeter. Beschikbare materialen om mee te printen zijn de plasticsoorten PLA en ABS en een standaard gloeidraad van 1,75 mm. Volgens de initiatiefnemers is deze printer zowel geschikt voor beginners als voor experts. Met de eigen software Micro Motion Technology, compatibel met touchscreens, zou kalibreren vanzelf moeten gaan, en belooft 3D-printen "even interactief en plezierig" te worden "als een computerspelletje". De printer kan via USB aangesloten worden aan je laptop, waarna je de gewenste 3D-modellen kunt downloaden of creëren en vervolgens enkel nog op print hoeft te klikken, luidt het op Kickstarter. Dat 3D-printing stilaan tot de mainstream aan het doordringen is, is al langer duidelijk. Een warenhuisketen als Hema verkoopt 3D-geprinte juwelen, en de massaproducent HP wil weldra 3D-printers in de huiskamer mikken.Michael Ilegems, Datanews