"Afval bestaat niet meer", was een van de conclusies van het event. 'Sign Again' is volgens Probo het eerste volledig gerecycleerde plaatmateriaal. Hiervoor verwerkt het bedrijf fabrieksafval en gebruikte prints tot nieuw te printen plaatmateriaal. "Zo blijft print betaalbaar en beschikbaar en zijn printprofessionals niet afhankelijk van steeds schaarser wordende grondstoffen", klinkt het.

Het 'Sign Again'-plaatmateriaal is geschikt voor bijvoorbeeld bouw- of verkiezingsborden of reclame langs sportvelden. Het materiaal van 3 tot 5 millimeter dikte is iets buigbaar, maar breekt nagenoeg niet. Na gebruik zal Probo de platen en banners ophalen om deze te kunnen recycleren tot printbare platen.

Circulair plaatmateriaal

De 'Sign Again'-machine heeft sinds oktober 2022 zijn plek in de productiefaciliteit van Probo in het Nederlandse Dokkum en de eerste productierondes zijn inmiddels begonnen. Om een materiaal en product te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen van de markt, betrekt het productiebedrijf printprofessionals via een intensief R&D-traject.

Productontwikkelaar Tjalling Werkman nam de professionals mee naar de productielocatie van Sign Again. Hij demonstreerde hoe het produceren van een plaat in zijn werk gaat. Werkman begon zo'n drie jaar geleden met de ontwikkeling van het circulaire plaatmateriaal, waarvoor hij inmiddels een octrooi heeft ontvangen.

Vervolgens was het tijd voor interactieve sparringsessies. Er werd volop gebrainstormd over de ideale eigenschappen van het materiaal, de retourstroom, mogelijke afwerkingen, enzovoort. Dat leverde volgens Probo nieuwe inzichten op voor de volgende stap in ontwikkeling. De komende maanden zullen de R&D-partners van Probo het materiaal als eerste gaan testen met hun klanten.

Met ruim dertig printprofessionals werd er gebrainstormd over de gewenste eigenschappen en potentiële toepassingen van het circulaire plaatmateriaal Sign Again.

Circulaire printproducten noodzakelijk

Door nieuwe Europese wetgeving krijgt de print- en signindustrie op korte termijn (2023-2025) te maken met nieuwe regelgeving. Daarin zal worden gesteld dat tenminste 30 procent van de producten die nu gebruikt worden in de industrie, moeten bestaan uit gerecycleerd materiaal. Het zal aan de industrie zelf zijn om aan te tonen dat dit cijfer wordt gehaald. Om dit te bewijzen is het Europees erkende keurmerk ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) ingevoerd.

"Afval bestaat niet meer", was een van de conclusies van het event. 'Sign Again' is volgens Probo het eerste volledig gerecycleerde plaatmateriaal. Hiervoor verwerkt het bedrijf fabrieksafval en gebruikte prints tot nieuw te printen plaatmateriaal. "Zo blijft print betaalbaar en beschikbaar en zijn printprofessionals niet afhankelijk van steeds schaarser wordende grondstoffen", klinkt het.Het 'Sign Again'-plaatmateriaal is geschikt voor bijvoorbeeld bouw- of verkiezingsborden of reclame langs sportvelden. Het materiaal van 3 tot 5 millimeter dikte is iets buigbaar, maar breekt nagenoeg niet. Na gebruik zal Probo de platen en banners ophalen om deze te kunnen recycleren tot printbare platen.De 'Sign Again'-machine heeft sinds oktober 2022 zijn plek in de productiefaciliteit van Probo in het Nederlandse Dokkum en de eerste productierondes zijn inmiddels begonnen. Om een materiaal en product te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen van de markt, betrekt het productiebedrijf printprofessionals via een intensief R&D-traject.Productontwikkelaar Tjalling Werkman nam de professionals mee naar de productielocatie van Sign Again. Hij demonstreerde hoe het produceren van een plaat in zijn werk gaat. Werkman begon zo'n drie jaar geleden met de ontwikkeling van het circulaire plaatmateriaal, waarvoor hij inmiddels een octrooi heeft ontvangen.Vervolgens was het tijd voor interactieve sparringsessies. Er werd volop gebrainstormd over de ideale eigenschappen van het materiaal, de retourstroom, mogelijke afwerkingen, enzovoort. Dat leverde volgens Probo nieuwe inzichten op voor de volgende stap in ontwikkeling. De komende maanden zullen de R&D-partners van Probo het materiaal als eerste gaan testen met hun klanten.