Het formaat PDF/X-4, dat zowel voor transparantie als lagen geschikt is, vertegenwoordigt een nieuwe stap voor de drukvoorbereiding. Hoe ver staan de leveranciers van RIP's echter met de invoering van deze nieuwe norm, die al in 2008 gepubliceerd werd? Dat is wat het VIGC wou achterhalen met de audit die het instituut de voorbije lente organiseerde.

Daarbij gebruikte het VIGC de Altona testsuite waarin alle theoretische mogelijkheden zijn opgenomen, een reeks van nieuwe patches voor de Ghent Output Suite die voor een groot deel door het VIGC ontwikkeld werden, alsook een aanvullend testbestand dat speciaal gecreëerd is om de mogelijkheden van kleurconversies te beoordelen.

Er kunnen twee scores toegekend worden: een perfecte score waarbij alles wordt weergegeven zoals verwacht, en een 'passed' score waarbij alle testelementen die in de dagelijkse praktijk voorkomen, correct worden verwerkt. Bij de tweede score worden sommige elementen in non-CMYK blending spaces echter anders weergegeven dan verwacht volgens de Altona Testsuite. Bij de eerste audit kregen zeven RIP's de score 'passed', maar was er geen enkele perfect: EFI XF v4.5.5, Esko Suite 12, FujiFilm XMF v4.1.0.6, GMG - ColorProof v5.3.1.97, Heidelberg Prinect 2011 SR1, Kodak Prinergy 5.2.2.2 en Xeikon X800 Digital Frontend.

Enkele maanden later haalde EFI Fiery FS100 Pro dus de eerste 'perfecte' score. Daarnaast haalden nog twee andere RIP's de score 'passed': Agfa Apogee Prepress 8.0.0b3 en Océ PRISMAsync Color Controller V13.

Het formaat PDF/X-4, dat zowel voor transparantie als lagen geschikt is, vertegenwoordigt een nieuwe stap voor de drukvoorbereiding. Hoe ver staan de leveranciers van RIP's echter met de invoering van deze nieuwe norm, die al in 2008 gepubliceerd werd? Dat is wat het VIGC wou achterhalen met de audit die het instituut de voorbije lente organiseerde. Daarbij gebruikte het VIGC de Altona testsuite waarin alle theoretische mogelijkheden zijn opgenomen, een reeks van nieuwe patches voor de Ghent Output Suite die voor een groot deel door het VIGC ontwikkeld werden, alsook een aanvullend testbestand dat speciaal gecreëerd is om de mogelijkheden van kleurconversies te beoordelen. Er kunnen twee scores toegekend worden: een perfecte score waarbij alles wordt weergegeven zoals verwacht, en een 'passed' score waarbij alle testelementen die in de dagelijkse praktijk voorkomen, correct worden verwerkt. Bij de tweede score worden sommige elementen in non-CMYK blending spaces echter anders weergegeven dan verwacht volgens de Altona Testsuite. Bij de eerste audit kregen zeven RIP's de score 'passed', maar was er geen enkele perfect: EFI XF v4.5.5, Esko Suite 12, FujiFilm XMF v4.1.0.6, GMG - ColorProof v5.3.1.97, Heidelberg Prinect 2011 SR1, Kodak Prinergy 5.2.2.2 en Xeikon X800 Digital Frontend. Enkele maanden later haalde EFI Fiery FS100 Pro dus de eerste 'perfecte' score. Daarnaast haalden nog twee andere RIP's de score 'passed': Agfa Apogee Prepress 8.0.0b3 en Océ PRISMAsync Color Controller V13.