Drijvende kracht en initiatiefnemer van het evenement is de Belg Wim Buyle (Advanced Machinery), tevens vicevoorzitter van EFTA-Benelux en Vice-President van de Europese koepelorganisatie FTA Europe. De avond werd gepresenteerd door televisiepersoonlijkheid Anne De Baetzelier.

Er werden EFTA-Benelux Flexo Awards uitgereikt in 10 categorieën. Onder de Belgische winnaars noteerden we Bastin-Pack uit Wetteren (flexodruk op folie/medium) met de verpakking 'Bruine Bloem 1 kg' voor Camp Rémy; Mondi Poperinge (flexodruk op papier/breed) met een haarscherp bedrukte papieren zak voor konijn- en knaagdiervoer; VPK Packaging (corrugated post print/coated) met de realisatie Tray hero; VPK Packaging (corrugated post print/uncoated) voor Leffe de Noël; Athena Graphics uit Roeselare (technische innovaties leveranciers) voor het concept Smart Flexo; LC Packaging uit Sint-Katelijne-Waver (technische innovaties drukkers).

De Benelux-winnaars in de verschillende categorieën strijden op 30 mei volgend jaar om de Europese FTA Europe Diamond Awards in Milaan. De volgende editie van de EFTA-Benelux Awards staat gepland in 2019.

EFTA-Benelux startte vorig jaar eveneens met de EFTA Flexo Academy om de algehele kennis over flexo te verbeteren en te verspreiden. Het gaat om een 5-daagse cursus bij fabrikanten en productiebedrijven, die over het jaar is gespreid. Vorig jaar schreven zich daar 25 deelnemers voor in, dit jaar zijn er 20 deelnemers.