Lessebo Paper zegt dat de prijs voor de elektriciteit opgelopen is van drie miljoen euro per jaar tot 19 miljoen euro. "Door de drastische verhoging van de elektriciteitsprijs ziet Lessebo Paper zich verplicht de productie stil te leggen", deelde het bedrijf op 31 augustus mee. "Dagelijks volgen we de elektriciteitsprijs en beslissen we of we kunnen produceren of niet." De productie werd terug opgestart op 2 september.

"De elektriciteitsprijs ligt terug op een 'acceptabel' niveau. We houden de elektriciteitsprijs nauwlettend in de gaten en als deze weer stijgt, zullen we opnieuw een pauze moeten nemen", vertelt Ebba Ingvarsson, communicatiemanager van Lessebo Paper. De beslissing om te produceren of te pauzeren wordt dagelijks genomen op basis van de tarieven gepubliceerd door de exploitant Nord Pool.

Recordprijzen in augustus

In het zuiden van Zweden is de elektriciteitsprijs de voorbije maanden sterk gestegen. Op 31 augustus meldde Lessebo Paper dat de hoge elektriciteitsprijs resulteerde in een dagelijkse kost van meer dan 58.000 euro. En wellicht is Lessebo Paper geen geïsoleerd geval. Ook andere papierproducenten, zowel uit Zweden als andere Europese landen, worden door de prijsstijgingen getroffen omdat ze grote stroomafnemers zijn.

Lessebo heeft een totale capaciteit van ongeveer 48.000 ton per jaar en produceert fijne en niet-gestreken papiersoorten en kartons met gramgewichten tussen 70 en 600 g/m².

Ook bij het Spaanse Ence ligt de productie stil

De papierpulpfabriek van Ence Energia & Cellulosa in Pontevedra ligt sinds juli stil, meldt Euwid. Reden is een milieuprobleem: het debiet van de rivier Lerez waarvan het water in de fabriek van Pontevedra gebruikt wordt, is te laag. Begin september liet Ence weten dat het waterpeil en het debiet nog altijd niet normaal waren. Op 20 juli beval de regionale overheid Ence om de industriële activiteiten op de site stil te leggen nadat bepaalde milieuparameters van de rivier Lerez onder het minimumniveau gedaald waren wegens de aanhoudende droogte in de regio. Het bedrijf kan zijn activiteiten hervatten wanneer de niveaus weer een normale waarde bereikt hebben, in overeenstemming met de wettelijke vereisten. Ence onderzoekt ondertussen verscheidene opties om de productie van papierpulp gedeeltelijk te hervatten, meer bepaald door het gezuiverde water van een naburige zuiveringsinstallatie te gebruiken. De fabriek van Pontevedra heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 620.000 ton houtpulp (loofbomen).

Lessebo Paper zegt dat de prijs voor de elektriciteit opgelopen is van drie miljoen euro per jaar tot 19 miljoen euro. "Door de drastische verhoging van de elektriciteitsprijs ziet Lessebo Paper zich verplicht de productie stil te leggen", deelde het bedrijf op 31 augustus mee. "Dagelijks volgen we de elektriciteitsprijs en beslissen we of we kunnen produceren of niet." De productie werd terug opgestart op 2 september. "De elektriciteitsprijs ligt terug op een 'acceptabel' niveau. We houden de elektriciteitsprijs nauwlettend in de gaten en als deze weer stijgt, zullen we opnieuw een pauze moeten nemen", vertelt Ebba Ingvarsson, communicatiemanager van Lessebo Paper. De beslissing om te produceren of te pauzeren wordt dagelijks genomen op basis van de tarieven gepubliceerd door de exploitant Nord Pool. Recordprijzen in augustus In het zuiden van Zweden is de elektriciteitsprijs de voorbije maanden sterk gestegen. Op 31 augustus meldde Lessebo Paper dat de hoge elektriciteitsprijs resulteerde in een dagelijkse kost van meer dan 58.000 euro. En wellicht is Lessebo Paper geen geïsoleerd geval. Ook andere papierproducenten, zowel uit Zweden als andere Europese landen, worden door de prijsstijgingen getroffen omdat ze grote stroomafnemers zijn. Lessebo heeft een totale capaciteit van ongeveer 48.000 ton per jaar en produceert fijne en niet-gestreken papiersoorten en kartons met gramgewichten tussen 70 en 600 g/m².