Luchtvervuiling speelt een belangrijke rol in de wetgeving die Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en portefeuillehouder van de Europese Green Deal, aankondigt. Zo zullen er volgend jaar nieuwe, striktere normen voor de uitstoot van oplosmiddelen (VOC's) worden aangekondigd voor heatset-, diepdruk- en flexo-drukkerijen per 2024. Diepdrukkerijen zijn bovendien nog in afwachting van een EC-besluit over het dreigende verbod op chromium trioxide, dat noodzakelijk is bij de vervaardiging van diepdrukcilinders. Ook het gebruik van titanium dioxide, dat wordt toegepast in witte inkten in met name diepdruk en flexo, staat ter discussie.

Het terugdringen van het gebruik van plastic blijft ook de komende periode hoog op de agenda staan. Intergraf voorziet bovendien dat er extra aandacht komt voor microplastics. Vooruitlopend daarop heeft de European Printing Ink Association (EUPIA) al aangegeven dat sommige polymeerdispersies, die worden gebruikt bij de productie van bepaalde inkten en vernissen (met name water-gebaseerde), onder de voorgestelde definitie van microplastics vallen. Ze benadrukt echter dat er bij juist gebruik na droging geen microplastics vrijkomen.

Intergraf heeft zich begin deze maand geïntroduceerd bij zo'n 750 nieuwe leden van het Europese Parlement. Zij ontvingen een envelop met daarin een kaart en een kartonnen standaard voor een mobiele telefoon. Met de boodschap 'Digital needs print' wil de grafische koepelorganisatie het belang van drukwerk alvast onder de aandacht van de parlementariërs brengen.

Luchtvervuiling speelt een belangrijke rol in de wetgeving die Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en portefeuillehouder van de Europese Green Deal, aankondigt. Zo zullen er volgend jaar nieuwe, striktere normen voor de uitstoot van oplosmiddelen (VOC's) worden aangekondigd voor heatset-, diepdruk- en flexo-drukkerijen per 2024. Diepdrukkerijen zijn bovendien nog in afwachting van een EC-besluit over het dreigende verbod op chromium trioxide, dat noodzakelijk is bij de vervaardiging van diepdrukcilinders. Ook het gebruik van titanium dioxide, dat wordt toegepast in witte inkten in met name diepdruk en flexo, staat ter discussie.Het terugdringen van het gebruik van plastic blijft ook de komende periode hoog op de agenda staan. Intergraf voorziet bovendien dat er extra aandacht komt voor microplastics. Vooruitlopend daarop heeft de European Printing Ink Association (EUPIA) al aangegeven dat sommige polymeerdispersies, die worden gebruikt bij de productie van bepaalde inkten en vernissen (met name water-gebaseerde), onder de voorgestelde definitie van microplastics vallen. Ze benadrukt echter dat er bij juist gebruik na droging geen microplastics vrijkomen.Intergraf heeft zich begin deze maand geïntroduceerd bij zo'n 750 nieuwe leden van het Europese Parlement. Zij ontvingen een envelop met daarin een kaart en een kartonnen standaard voor een mobiele telefoon. Met de boodschap 'Digital needs print' wil de grafische koepelorganisatie het belang van drukwerk alvast onder de aandacht van de parlementariërs brengen.