De Europese vraag naar zelfklevende labels boomt voor het tweede jaar op rij. In 2020 rapporteerde FINAT een groei van 4,3 procent, 2021 was goed voor een recordstijging van 7 procent. Sinds begin dit jaar worstelt de sector echter met een tekort aan grondstoffen. FINAT wijst naar de langdurige stakingen in Finland en recenter ook in Spanje bij een andere leverancier. De fabrieken in staking zijn volgens de federatie verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de papiersoorten die worden gebruikt voor de productie van zelfklevende etiketten in Europa.

"Zonder een adequate pijplijn van grondstoffen zullen labelconverters worden gedwongen om de doorlooptijden te verlengen, prioriteiten te stellen bij de klanten, een deel van de capaciteit on hold te zetten en werknemers met verlof te sturen omdat er gewoon niet voldoende materiaal is om labels te produceren", zegt Philippe Voet, de voorzitter van FINAT. "We doen nogmaals een beroep op de partners die betrokken zijn bij het conflict al het mogelijke te doen om de productie zonder verdere vertraging te hervatten."

European Label Forum

FINAT organiseert van 1 tot 3 juni de zevende editie van het European Label Forum (ELF) in het Italiaanse Baveno aan het Lago Maggiore. De laatste live editie van het ELF was in 2019 in Kopenhagen. Door de coronapandemie was er geen ELF in 2020 en vorig jaar was het een virtueel evenement. Anno 2022 wordt de sector geconfronteerd met een 'perfecte storm', van tekorten aan componenten, grondstoffen, arbeidskrachten over de transitie naar de circulaire economie tot de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "We bevinden ons op een cruciaal keerpunt", zegt Philippe Voet. De FINAT-voorzitter roept zijn industriële leden op samen schouder aan schouder te staan en gebruik te maken van hun collectieve knowhow en expertise om de toekomst van de labelindustrie vorm te geven.

De Europese vraag naar zelfklevende labels boomt voor het tweede jaar op rij. In 2020 rapporteerde FINAT een groei van 4,3 procent, 2021 was goed voor een recordstijging van 7 procent. Sinds begin dit jaar worstelt de sector echter met een tekort aan grondstoffen. FINAT wijst naar de langdurige stakingen in Finland en recenter ook in Spanje bij een andere leverancier. De fabrieken in staking zijn volgens de federatie verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de papiersoorten die worden gebruikt voor de productie van zelfklevende etiketten in Europa."Zonder een adequate pijplijn van grondstoffen zullen labelconverters worden gedwongen om de doorlooptijden te verlengen, prioriteiten te stellen bij de klanten, een deel van de capaciteit on hold te zetten en werknemers met verlof te sturen omdat er gewoon niet voldoende materiaal is om labels te produceren", zegt Philippe Voet, de voorzitter van FINAT. "We doen nogmaals een beroep op de partners die betrokken zijn bij het conflict al het mogelijke te doen om de productie zonder verdere vertraging te hervatten."