De daling in het eerste semester van 2022 wordt volgens FINAT veroorzaakt door de crash van etiketmaterialen op papierrollen, vooral in het tweede kwartaal, toen het verbruik met 8,3 procent daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In diezelfde periode stegen filmische labelmaterialen op rol nog met 2,2 procent.

Langdurige staking in Finland

FINAT wijst naar verschillende factoren om de daling te duiden. De cijfers voor 2022 volgen na twee volatiele jaren toen de vraag naar etiketten piekte. In 2021 steeg de vraag met 7 procent naar een record van 8,5 miljard vierkante meter. In het coronajaar 2020 was er nog een stijging van 4,3 procent.

Wat ook in het eerste semester van 2022 roet in het eten gooide, was de langdurige staking bij UPM, een belangrijke papierfabrikant in Finland. "Dit beperkte niet alleen de beschikbaarheid van papieren labels, een aanzienlijk deel van de aanvoer van grondstoffen voor op papier gebaseerde releaseliners werd gedurende meer dan honderd dagen van de markt afgesneden", stelt FINAT.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd het effect gedempt door forse voorraadoverschotten die in het laatste kwartaal van 2021 waren opgebouwd in afwachting van verdere stijgingen van doorlooptijden en grondstofprijzen. In het tweede kwartaal werd de output echter zwaar getroffen met doorlooptijden die opliepen tot vijf à zes maanden en labelconverters die op toewijzing werden bediend. "Een deel van de daling van het verbruik van papieren etiketten kan zijn opgevangen door een stijging van de vraag naar filmetiketten", aldus FINAT.

Aanbodproblemen en vraagfactoren

In de laatste FINAT Radar, het zesmaandelijkse marktonderzoek van de vakvereniging, werd gemeld dat zestig procent van de deelnemende converters, die dit voorjaar werden ondervraagd, inkomstenverlies had geleden als gevolg van problemen met de toeleveringsketen. Hoewel de staking vlak voor Pasen eindigde, zullen de achterstanden naar verwachting niet voor dit najaar worden weggewerkt.

Daarbij komt nog dat tegen dan de beperkingen van de aanbodzijde worden ingehaald door vraagfactoren. FINAT verwijst naar de exponentiële stijging van de energieprijzen, de grondstofkosten en de dubbelcijferige inflatie van de consumptieprijzen die de beschikbare inkomens en consumentenbestedingen aantasten. "En de donkere wolken van de afschuwelijke oorlog in Oekraïne zullen naar verwachting niet snel verdwijnen", klinkt het.

De daling in het eerste semester van 2022 wordt volgens FINAT veroorzaakt door de crash van etiketmaterialen op papierrollen, vooral in het tweede kwartaal, toen het verbruik met 8,3 procent daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In diezelfde periode stegen filmische labelmaterialen op rol nog met 2,2 procent.FINAT wijst naar verschillende factoren om de daling te duiden. De cijfers voor 2022 volgen na twee volatiele jaren toen de vraag naar etiketten piekte. In 2021 steeg de vraag met 7 procent naar een record van 8,5 miljard vierkante meter. In het coronajaar 2020 was er nog een stijging van 4,3 procent.Wat ook in het eerste semester van 2022 roet in het eten gooide, was de langdurige staking bij UPM, een belangrijke papierfabrikant in Finland. "Dit beperkte niet alleen de beschikbaarheid van papieren labels, een aanzienlijk deel van de aanvoer van grondstoffen voor op papier gebaseerde releaseliners werd gedurende meer dan honderd dagen van de markt afgesneden", stelt FINAT.In het eerste kwartaal van dit jaar werd het effect gedempt door forse voorraadoverschotten die in het laatste kwartaal van 2021 waren opgebouwd in afwachting van verdere stijgingen van doorlooptijden en grondstofprijzen. In het tweede kwartaal werd de output echter zwaar getroffen met doorlooptijden die opliepen tot vijf à zes maanden en labelconverters die op toewijzing werden bediend. "Een deel van de daling van het verbruik van papieren etiketten kan zijn opgevangen door een stijging van de vraag naar filmetiketten", aldus FINAT.In de laatste FINAT Radar, het zesmaandelijkse marktonderzoek van de vakvereniging, werd gemeld dat zestig procent van de deelnemende converters, die dit voorjaar werden ondervraagd, inkomstenverlies had geleden als gevolg van problemen met de toeleveringsketen. Hoewel de staking vlak voor Pasen eindigde, zullen de achterstanden naar verwachting niet voor dit najaar worden weggewerkt.Daarbij komt nog dat tegen dan de beperkingen van de aanbodzijde worden ingehaald door vraagfactoren. FINAT verwijst naar de exponentiële stijging van de energieprijzen, de grondstofkosten en de dubbelcijferige inflatie van de consumptieprijzen die de beschikbare inkomens en consumentenbestedingen aantasten. "En de donkere wolken van de afschuwelijke oorlog in Oekraïne zullen naar verwachting niet snel verdwijnen", klinkt het.