In het vierde kwartaal van 2023 steeg de vraag naar zelfklevende etiketten in Europa met 2,1 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022. Volgens FINAT is dit de eerste stijging na vier kwartalen waarin de labelconsumptie daalde.

Toxische mix

Vergeleken met 2022 daalde het Europese verbruik van zelfklevende etiketten in 2023 met 25,8 procent, de scherpste daling op jaarbasis sinds FINAT begon met het verzamelen van statistieken in 2003. Vorig jaar kampte de sector met verschillende problemen, "een toxische mix", volgens de federatie: overmatige vraag na de pandemie, tekorten aan grondstoffen, hamstergedrag bij de bedrijven, verstoringen in de toeleveringsketen, kostenstijgingen en de economische vertraging.

Hamstereffect

Volgens FINAT was de daling van de Europese vraag naar etiketten buiten proportie in vergelijking met de rest van de wereld. "Een belangrijke verklaring is het overmatige hamstereffect dat werd veroorzaakt door de langdurige staking in de papierindustrie in het eerste kwartaal van 2022", stelt de federatie. Dat resulteerde in een strijd om grondstoffen en doorlooptijden van drie tot vijf maanden.

"Toen de beschikbaarheid van grondstoffen eindelijk weer normaal werd in het derde kwartaal van 2022, was het economische tij gekeerd en hadden labeldrukkers en etiketgebruikers hun magazijnen gevuld voor de komende kwartalen", duidt FINAT. De neergang werd verergerd door het effect van stijgende kosten van grondstoffen die, volgens cijfers van FINAT, de inkoop van etiketten meer beïnvloedden dan andere verpakkingstypen.

In het vierde kwartaal van 2023 steeg de vraag naar zelfklevende etiketten in Europa met 2,1 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022. Volgens FINAT is dit de eerste stijging na vier kwartalen waarin de labelconsumptie daalde.Vergeleken met 2022 daalde het Europese verbruik van zelfklevende etiketten in 2023 met 25,8 procent, de scherpste daling op jaarbasis sinds FINAT begon met het verzamelen van statistieken in 2003. Vorig jaar kampte de sector met verschillende problemen, "een toxische mix", volgens de federatie: overmatige vraag na de pandemie, tekorten aan grondstoffen, hamstergedrag bij de bedrijven, verstoringen in de toeleveringsketen, kostenstijgingen en de economische vertraging.Volgens FINAT was de daling van de Europese vraag naar etiketten buiten proportie in vergelijking met de rest van de wereld. "Een belangrijke verklaring is het overmatige hamstereffect dat werd veroorzaakt door de langdurige staking in de papierindustrie in het eerste kwartaal van 2022", stelt de federatie. Dat resulteerde in een strijd om grondstoffen en doorlooptijden van drie tot vijf maanden."Toen de beschikbaarheid van grondstoffen eindelijk weer normaal werd in het derde kwartaal van 2022, was het economische tij gekeerd en hadden labeldrukkers en etiketgebruikers hun magazijnen gevuld voor de komende kwartalen", duidt FINAT. De neergang werd verergerd door het effect van stijgende kosten van grondstoffen die, volgens cijfers van FINAT, de inkoop van etiketten meer beïnvloedden dan andere verpakkingstypen.