"Het begon met politiek", stelt het museum: "In 1795 vluchtte de Leuvense drukker Pieter Corbeels (1755-1799) naar de Kempen om aan een arrestatie door de Franse Revolutionaire bezetter te ontkomen. Corbeels bekocht zijn overtuiging, als aanvoerder van de Boerenkrijg, uiteindelijk met de dood. Zijn leerjongen P.J. Brepols (1778-1845) nam de bescheiden drukkerij over. (...) Eigenlijk een merkwaardige keuze, want in Turnhout waren vakmensen noch machines aanwezig en ook grondstoffen moesten van elders komen. Maar Brepols bleek een onvermoeibare ondernemer en zijn drukkerij legde hem geen windeieren."

"Turnhout groeide uit tot een volwaardige drukkersstad, met industriële drukkerijen tot in het hart van de stad. Na 1850 begon de wereldwijde export en vanaf omstreeks 1870 werd de grafische industrie de belangrijkste werkgever." Het Museum van de Speelkaart in Turnhout serveert deze rijke geschiedenis nu in de tentoonstelling 'Turnhouts drukwerk' (tot 31 augustus 2019). Ze belooft uiteenlopende voorbeelden van drukwerk en specifieke technieken die het grafische verleden van de stad in beeld brengen.

"Het begon met politiek", stelt het museum: "In 1795 vluchtte de Leuvense drukker Pieter Corbeels (1755-1799) naar de Kempen om aan een arrestatie door de Franse Revolutionaire bezetter te ontkomen. Corbeels bekocht zijn overtuiging, als aanvoerder van de Boerenkrijg, uiteindelijk met de dood. Zijn leerjongen P.J. Brepols (1778-1845) nam de bescheiden drukkerij over. (...) Eigenlijk een merkwaardige keuze, want in Turnhout waren vakmensen noch machines aanwezig en ook grondstoffen moesten van elders komen. Maar Brepols bleek een onvermoeibare ondernemer en zijn drukkerij legde hem geen windeieren.""Turnhout groeide uit tot een volwaardige drukkersstad, met industriële drukkerijen tot in het hart van de stad. Na 1850 begon de wereldwijde export en vanaf omstreeks 1870 werd de grafische industrie de belangrijkste werkgever." Het Museum van de Speelkaart in Turnhout serveert deze rijke geschiedenis nu in de tentoonstelling 'Turnhouts drukwerk' (tot 31 augustus 2019). Ze belooft uiteenlopende voorbeelden van drukwerk en specifieke technieken die het grafische verleden van de stad in beeld brengen.