Daardoor verliezen zo'n 570 mensen hun baan. Voor twee andere papierfabrieken is wel een overnamepartij gevonden, maar ook daarbij gaan banen verloren.

Aanvankelijk zou de rechter vorige week dinsdag al oordelen over het lot van de drie Franse Arjowiggins-fabrieken, die al sinds januari in surseance verkeerden. De dag ervoor werd echter duidelijk dat het enige overnamebod dat betrekking had op alle drie de fabrieken werd teruggetrokken: Lessebo van de Noorse papierondernemer Terje Haglund kon de rechtbank niet tijdig overtuigen van de financiering van zijn plan. Daarop werd besloten tot opnieuw drie dagen uitstel om nog andere bieders een kans te geven.

Een faillissement van de fabriek in Bessé-sur-Braye bleek vrijdagochtend onafwendbaar. Voor de Greenfield pulpfabriek in Château-Thierry, met zo'n 75 medewerkers, meldden zich drie bieders. De fabriek komt nu in handen van de Duitse tissuepapierfabrikant Wepa. Met 150.000 ton per jaar is Greenfield de belangrijkste producent van hoogwaardige gerecycleerde pulp in Europa. Door de problemen van de afgelopen maanden is een tekort aan gerecycleerde papiersoorten op de markt ontstaan.

De fabriek in Bourray in Saint-Mars-la-Brière (260 werknemers) wordt overgenomen door het Franse CGMP, producent van papieren servetten en tafelkleden. Daarbij gaan zo'n 150 banen verloren. Volgens Euwid Pulp and Paper is de nieuwe eigenaar van plan de tissuepapiermachine in Bourray te behouden, maar zal de machine voor de productie van gerecycled grafisch papier worden stilgezet.

Dominique Le Mèner, raadsvoorzitter van het department Sarthe, liet in een persverklaring weten 'koude woede' te voelen bij het faillissement in Bessé-sur-Braye: "Het is een diep anti-economisch, anti-sociaal en anti-milieu besluit. Een onmenselijke beslissing, losgekoppeld van de realiteit."

Ondertussen is in het Verenigd Koninkrijk door de curatoren van de Engelse papierfabrieken Arjowiggins Fine Papers in Stoneywood (482 medewerkers) en in Basingstoke (28), en Arjowiggins Chartham in Chartham (86), een 'geprefereerde bieder' aangewezen. Er wordt gehoopt 'midden april' tot overeenstemming te komen met de niet bij naam genoemde partij.

Daardoor verliezen zo'n 570 mensen hun baan. Voor twee andere papierfabrieken is wel een overnamepartij gevonden, maar ook daarbij gaan banen verloren.Aanvankelijk zou de rechter vorige week dinsdag al oordelen over het lot van de drie Franse Arjowiggins-fabrieken, die al sinds januari in surseance verkeerden. De dag ervoor werd echter duidelijk dat het enige overnamebod dat betrekking had op alle drie de fabrieken werd teruggetrokken: Lessebo van de Noorse papierondernemer Terje Haglund kon de rechtbank niet tijdig overtuigen van de financiering van zijn plan. Daarop werd besloten tot opnieuw drie dagen uitstel om nog andere bieders een kans te geven.Een faillissement van de fabriek in Bessé-sur-Braye bleek vrijdagochtend onafwendbaar. Voor de Greenfield pulpfabriek in Château-Thierry, met zo'n 75 medewerkers, meldden zich drie bieders. De fabriek komt nu in handen van de Duitse tissuepapierfabrikant Wepa. Met 150.000 ton per jaar is Greenfield de belangrijkste producent van hoogwaardige gerecycleerde pulp in Europa. Door de problemen van de afgelopen maanden is een tekort aan gerecycleerde papiersoorten op de markt ontstaan.De fabriek in Bourray in Saint-Mars-la-Brière (260 werknemers) wordt overgenomen door het Franse CGMP, producent van papieren servetten en tafelkleden. Daarbij gaan zo'n 150 banen verloren. Volgens Euwid Pulp and Paper is de nieuwe eigenaar van plan de tissuepapiermachine in Bourray te behouden, maar zal de machine voor de productie van gerecycled grafisch papier worden stilgezet.Dominique Le Mèner, raadsvoorzitter van het department Sarthe, liet in een persverklaring weten 'koude woede' te voelen bij het faillissement in Bessé-sur-Braye: "Het is een diep anti-economisch, anti-sociaal en anti-milieu besluit. Een onmenselijke beslissing, losgekoppeld van de realiteit."Ondertussen is in het Verenigd Koninkrijk door de curatoren van de Engelse papierfabrieken Arjowiggins Fine Papers in Stoneywood (482 medewerkers) en in Basingstoke (28), en Arjowiggins Chartham in Chartham (86), een 'geprefereerde bieder' aangewezen. Er wordt gehoopt 'midden april' tot overeenstemming te komen met de niet bij naam genoemde partij.