In een persbericht maakt Febelgra de rekening: een looninflatie van tien procent, elektriciteit plus 150 procent, papierprijzen stijgen met 95 procent, voor gas is er een prijsstijging van 350 procent.

Alarmbelprocedure

"Dit zijn gemiddelde kostprijsstijgingen voor grafische ondernemingen ten opzichte van één jaar geleden", stelt Marc Vandenbroucke, de algemeen directeur van Febelgra, vast. "De cijfers variëren bijna dagelijks maar de trend is duidelijk. Net zoals in de financiële wereld zou hiervoor een alarmbelprocedure moeten bestaan. Nochtans klinkt die bel reeds luid sedert de herfst van 2021 maar onze nationale en Europese overheden blijken minstens hardhorig te zijn".

Onbetaalbaar

Volgens Marc Vandenbroucke vormen deze prijsevoluties een existentiële bedreiging voor de grafische industrie. Dit betekent dat producten zoals school- en andere boeken, folders, magazines, enzovoort voor het grote publiek dreigen onbetaalbaar te worden.

"Febelgra luidt daarom de noodklok voor ingrijpende overheidsmaatregelen die onze sector een eerlijke kans geven", klinkt het. "Ondertussen zijn de gasprijzen op korte termijn met 45 procent gedaald maar de verbruiker, zowel consument als onderneming, ondervindt hier voorlopig niets van. De besprekingen in de Europese Commissie blijken ook zeer troebel. Wanneer en wie neemt het heft in handen? Het is vijf na twaalf!"

Looninflatie en energieprijzen

Vrijdag besliste de federale regering een steunpakket met tijdelijke werkloosheidsfaciliteiten voor bedrijven, uitstel van betaling sociale bijdragen en een moratorium op faillissementen. "Dit verzacht de pijn op korte termijn", reageert Marc Vandenbroucke. "Maar de maatregelen missen elke visie om de actuele problemen niet verder te laten escaleren. Cruciaal voor onze economie is de beheersing van de looninflatie en de energieprijzen."

In een persbericht maakt Febelgra de rekening: een looninflatie van tien procent, elektriciteit plus 150 procent, papierprijzen stijgen met 95 procent, voor gas is er een prijsstijging van 350 procent."Dit zijn gemiddelde kostprijsstijgingen voor grafische ondernemingen ten opzichte van één jaar geleden", stelt Marc Vandenbroucke, de algemeen directeur van Febelgra, vast. "De cijfers variëren bijna dagelijks maar de trend is duidelijk. Net zoals in de financiële wereld zou hiervoor een alarmbelprocedure moeten bestaan. Nochtans klinkt die bel reeds luid sedert de herfst van 2021 maar onze nationale en Europese overheden blijken minstens hardhorig te zijn".Volgens Marc Vandenbroucke vormen deze prijsevoluties een existentiële bedreiging voor de grafische industrie. Dit betekent dat producten zoals school- en andere boeken, folders, magazines, enzovoort voor het grote publiek dreigen onbetaalbaar te worden."Febelgra luidt daarom de noodklok voor ingrijpende overheidsmaatregelen die onze sector een eerlijke kans geven", klinkt het. "Ondertussen zijn de gasprijzen op korte termijn met 45 procent gedaald maar de verbruiker, zowel consument als onderneming, ondervindt hier voorlopig niets van. De besprekingen in de Europese Commissie blijken ook zeer troebel. Wanneer en wie neemt het heft in handen? Het is vijf na twaalf!"Vrijdag besliste de federale regering een steunpakket met tijdelijke werkloosheidsfaciliteiten voor bedrijven, uitstel van betaling sociale bijdragen en een moratorium op faillissementen. "Dit verzacht de pijn op korte termijn", reageert Marc Vandenbroucke. "Maar de maatregelen missen elke visie om de actuele problemen niet verder te laten escaleren. Cruciaal voor onze economie is de beheersing van de looninflatie en de energieprijzen."