FEBELGRA : ontwerp IPA tast concurrentiekracht grafische bedrijven aan

16/01/17 om 00:50 - Bijgewerkt om 10:05

De Federatie van de Belgische Grafische Ondernemingen heeft ernstige bedenkingen over het ontwerp IPA. Het akkoord gaat uit van een maximale loonmarge van 1,1%. Febelgra stelt dat er daadwerkelijk rekening dient te worden gehouden met de specifieke situatie van de grafische sector en het behoud van de tewerkstelling en de concurrentiekracht.

FEBELGRA : ontwerp IPA tast concurrentiekracht grafische bedrijven aan

© Getty Images/iStockphoto

Uit het persbericht:

De grafische sector is in volle transformatie. De tewerkstelling is tussen 2007 en 2017 gedaald van 15.754 werknemers naar minder dan 10.000. De laatste Eurostat-indexen brengen cijfers in rekening tot het 3de kwartaal van 2016 en geven aan dat Polen, Tsjechië, Roemenië, Denemarken, maar ook Nederland een concurrentieel voordeel hebben op de grafische markt.

Polen realiseerde in 2015 een groei van maar liefst 64,5% in export en staat waarschijnlijk reeds op nummer 3 op de totale grafische Europese omzet. Buurland Nederland scoort in alle statistieken 3 tot 5 maal beter dan de Belgische grafische industrie Frankrijk beschikt met haar 'crédit d'impôts' (belastingskrediet) over een belangrijk concurrentieel wapen waarvan de resultaten nog niet zichtbaar zijn in de statistieken. De iets slechtere prestatie van Duitsland is te verklaren door het exportsucces van Polen en Tsjechië.

Export is goed voor 38,1% van de totale grafische omzet met als belangrijkste handelspartners Frankrijk en Nederland. Het behoud van onze concurrentiekracht is dan ook primordiaal. Daarnaast kunnen complexe grafische bestanden met enkele muisklikken makkelijk in het buitenland geproduceerd worden. Daardoor kan ook de productie voor de binnenlandse markt (61,9%) in gevaar komen.

Febelgra waarschuwt dat door het behoud van het indexmechanisme en de voorziene loonnorm, de concurrentiekracht van de Belgische grafische sector in gevaar komt. De iets betere vooruitzichten van de Europese economie zullen er niet voor zorgen dat de tewerkstelling binnen onze sector behouden blijft. Het ontwerp IPA 2017-2018 tast de concurrentiekracht van de grafische bedrijven aan. Wij zullen dan ook aan de sociale partners vragen om rekening te houden met de specifieke marktsituatie, de concurrentiekracht en de tewerkstelling.

Lees meer over: