De supply chain van de grafische branche staat onder druk. Elke week worden er her en der prijsstijgingen aangekondigd. De opverende economie na de coronacrisis en de grote vraag uit China spelen een rol. De hausse in de grondstoffenprijzen gaat gepaard met toenemende logistieke kosten en problemen in de internationale aanvoer.

De prijs van de offset printplaten bijvoorbeeld steeg door de oplopende aluminiumprijs met vijf tot tien procent. Ook bij de inkten worden prijsstijgingen gerapporteerd. En de papierprijzen ontsnappen niet aan de inflatoire druk. Vooral de pulpprijzen schieten de hoogte in. Ook de machinebouwers doen mee, de Zwitserse fabrikant Bobst trekt de prijzen voor machines en randapparatuur vanaf 1 juli 2021 met twee procent op.

Negatieve spiraal

De Portugese pulp- en papiergroep The Navigator Company stuurde vorige week nog een persbericht om te melden dat de papierprijs voor rollen in Noord-Amerika met acht tot tien procent wordt verhoogd. Het beursgenoteerde bedrijf verwijst naar de onhoudbaar lage winstmarges van de industrie en de oplopende pulprijzen en stijgende logistieke kosten.

De grondstoffeninflatie is ook de sectorfederatie Febelgra niet ontgaan. Directeur Marc Vandebroucke roept de grafische bedrijven op om solidair te zijn en de stijgende grondstoffenprijzen correct door te rekenen in de verkoopprijzen. De topman vreest dat zijn sector, die het nu al zwaar te verduren heeft, anders in een negatieve spiraal terecht komt. "We moeten zorgen dat de druk op de marges in onze sector niet verder toeneemt. De solidaire aanpak is de beste met de minst ongewenste neveneffecten", stelt Vandenbroucke in First Impression, het blad van Febelgra.

De supply chain van de grafische branche staat onder druk. Elke week worden er her en der prijsstijgingen aangekondigd. De opverende economie na de coronacrisis en de grote vraag uit China spelen een rol. De hausse in de grondstoffenprijzen gaat gepaard met toenemende logistieke kosten en problemen in de internationale aanvoer.De prijs van de offset printplaten bijvoorbeeld steeg door de oplopende aluminiumprijs met vijf tot tien procent. Ook bij de inkten worden prijsstijgingen gerapporteerd. En de papierprijzen ontsnappen niet aan de inflatoire druk. Vooral de pulpprijzen schieten de hoogte in. Ook de machinebouwers doen mee, de Zwitserse fabrikant Bobst trekt de prijzen voor machines en randapparatuur vanaf 1 juli 2021 met twee procent op.De Portugese pulp- en papiergroep The Navigator Company stuurde vorige week nog een persbericht om te melden dat de papierprijs voor rollen in Noord-Amerika met acht tot tien procent wordt verhoogd. Het beursgenoteerde bedrijf verwijst naar de onhoudbaar lage winstmarges van de industrie en de oplopende pulprijzen en stijgende logistieke kosten.De grondstoffeninflatie is ook de sectorfederatie Febelgra niet ontgaan. Directeur Marc Vandebroucke roept de grafische bedrijven op om solidair te zijn en de stijgende grondstoffenprijzen correct door te rekenen in de verkoopprijzen. De topman vreest dat zijn sector, die het nu al zwaar te verduren heeft, anders in een negatieve spiraal terecht komt. "We moeten zorgen dat de druk op de marges in onze sector niet verder toeneemt. De solidaire aanpak is de beste met de minst ongewenste neveneffecten", stelt Vandenbroucke in First Impression, het blad van Febelgra.