Vakbonden ABVV en ACV komen in actie nu de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord zijn vastgelopen. Werkgevers houden daarbij vast aan een maximale loonsverhoging van 0,4% voor 2021 en 2022. Volgens de vakbonden verschuilen werkgevers zich achter de coronacrisis: "Veel ondernemingen en hun werknemers hebben het inderdaad moeilijk. Bepaalde sectoren doen het echter zeer goed. Een aantal ondernemingen keerden in volle coronacrisis riante dividenden uit." Ze pleiten daarom voor een indicatieve loonnorm, "zodat lonen mee kunnen evolueren met de realiteit van de sector en daar waar marge is met méér dan 0,4% kunnen stijgen."

Het VBO noemt het, gezien de huidige economische omstandigheden, "totaal wereldvreemd" nu te gaan staken. Ze voorziet dat de loonkosten "de pan uit swingen" als de loonnorm wordt losgelaten. Buitenlandse concurrenten zullen Belgische bedrijven dan de markt uitspelen, met faillissementen en jobverlies als gevolg: "De loonkosten - voor eenzelfde functie of eenzelfde job - liggen in België gemiddeld nog altijd 10% hoger dan in onze buurlanden. Het is dus goedkoper om bijvoorbeeld een boek in Nederland te drukken dan in België. Bovendien is de arbeidsmarkt er veel minder rigide. Verwondert het je dan nog dat online-shoppen goedkoper is in Nederland dan in België?"

Vakbonden ABVV en ACV komen in actie nu de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord zijn vastgelopen. Werkgevers houden daarbij vast aan een maximale loonsverhoging van 0,4% voor 2021 en 2022. Volgens de vakbonden verschuilen werkgevers zich achter de coronacrisis: "Veel ondernemingen en hun werknemers hebben het inderdaad moeilijk. Bepaalde sectoren doen het echter zeer goed. Een aantal ondernemingen keerden in volle coronacrisis riante dividenden uit." Ze pleiten daarom voor een indicatieve loonnorm, "zodat lonen mee kunnen evolueren met de realiteit van de sector en daar waar marge is met méér dan 0,4% kunnen stijgen."Het VBO noemt het, gezien de huidige economische omstandigheden, "totaal wereldvreemd" nu te gaan staken. Ze voorziet dat de loonkosten "de pan uit swingen" als de loonnorm wordt losgelaten. Buitenlandse concurrenten zullen Belgische bedrijven dan de markt uitspelen, met faillissementen en jobverlies als gevolg: "De loonkosten - voor eenzelfde functie of eenzelfde job - liggen in België gemiddeld nog altijd 10% hoger dan in onze buurlanden. Het is dus goedkoper om bijvoorbeeld een boek in Nederland te drukken dan in België. Bovendien is de arbeidsmarkt er veel minder rigide. Verwondert het je dan nog dat online-shoppen goedkoper is in Nederland dan in België?"