Volgens Fedopress een "veiligere, doeltreffendere en goedkopere oplossing". De productie is al van start gegaan en de nieuwe fiscale zegels voor tabaksproducten verschijnen normaal gesproken vanaf april op de markt.

Tot voor de investering in de Xeikon-apparatuur besteedde Fedopress de aanmaak van belastingzegels uit, wat vaak een tijdrovend en duur proces was. Bart Vanwijnsberghe, directeur van Fedopress, legt uit: "De zegels werden gedrukt in hoogdruk met zes kleuren en op vier verschillende papierformaten. Voor elke kleine wijziging die werd opgelegd door de douane of de tabaksfabrikant, moest een nieuwe set drukplaten worden vervaardigd. Bovendien werden er meer zegels gedrukt dan nodig, waardoor de voorraad aangroeide."

Dankzij de aankoop van een digitale pers kan Fedopress nu de zegels op aanvraag produceren, terwijl de productie zelf efficiënter en goedkoper is. Tegelijk kan ook de veiligheid van de zegels nog verbeterd worden. Die bevatten nu een beeld met onzichtbare inkt dat onder UV-licht blauw wordt. Met het digitale drukprocedé kan elke zegel ook een unieke QR-code krijgen om de traceerbaarheid te verbeteren.

Fiscale zegels worden aangebracht op sigarettenverpakkingen en andere tabakswaren als bewijs dat de fabrikant de accijns heeft betaald. Om het hoogste beveiligingsniveau te garanderen, worden fiscale kentekens ontworpen met Arziro, krachtige ontwerpsoftware van Agfa Graphics voor veiligheidsdrukwerk. Hiermee kunnen complexe ontwerpen worden gecreëerd die onmogelijk te reproduceren zijn zonder de software. Ook belangrijk is dat de resolutie (1200 dpi) en variabele puntdensiteit (4 bits) van de Xeikon 3500 weergave mogelijk maken van minuscule details zoals microtekst, guilloches, serifs en haarlijntjes. De digitale vijfkleurenpers werkt van rol naar vel, haalt een snelheid van 19,2 m/min en bedrukt veiligheidspapier met een breedte van 516 mm.

Naast België zal Fedopress ook de overheid van Luxemburg voorzien van tabakszegels, goed voor in totaal ongeveer 1,2 miljard zegels per jaar en naar schatting 3 miljard euro aan accijnzen.

Fedopress heeft dus in de Xeikon-pers geïnvesteerd en heeft een contract voor zes jaar gesloten voor het drukken van de zegels. Volgens Yvan Verborgh, directeur van de logistieke afdeling van de FOD Financiën, wordt de investering binnen twee jaar terugverdiend. De FOD Financiën besluit dat "de nieuwe zegels een kostenbesparing zullen opleveren, dankzij de standaardisering van de formaten en papiersoorten en dankzij de optimalisatie van het productieproces".

De kernactiviteit van Fedopress is het produceren van transactionele documenten. De drukkerij verwerkt jaarlijks 25 miljoen postzendingen. Daarnaast produceert het bedrijf uiteenlopende gedrukte producten, waaronder handleidingen, formulieren en brochures. Het levert ook drukwerk aan overheidsinstellingen zoals het ministerie van Financiën.

Volgens Fedopress een "veiligere, doeltreffendere en goedkopere oplossing". De productie is al van start gegaan en de nieuwe fiscale zegels voor tabaksproducten verschijnen normaal gesproken vanaf april op de markt. Tot voor de investering in de Xeikon-apparatuur besteedde Fedopress de aanmaak van belastingzegels uit, wat vaak een tijdrovend en duur proces was. Bart Vanwijnsberghe, directeur van Fedopress, legt uit: "De zegels werden gedrukt in hoogdruk met zes kleuren en op vier verschillende papierformaten. Voor elke kleine wijziging die werd opgelegd door de douane of de tabaksfabrikant, moest een nieuwe set drukplaten worden vervaardigd. Bovendien werden er meer zegels gedrukt dan nodig, waardoor de voorraad aangroeide."Dankzij de aankoop van een digitale pers kan Fedopress nu de zegels op aanvraag produceren, terwijl de productie zelf efficiënter en goedkoper is. Tegelijk kan ook de veiligheid van de zegels nog verbeterd worden. Die bevatten nu een beeld met onzichtbare inkt dat onder UV-licht blauw wordt. Met het digitale drukprocedé kan elke zegel ook een unieke QR-code krijgen om de traceerbaarheid te verbeteren.Fiscale zegels worden aangebracht op sigarettenverpakkingen en andere tabakswaren als bewijs dat de fabrikant de accijns heeft betaald. Om het hoogste beveiligingsniveau te garanderen, worden fiscale kentekens ontworpen met Arziro, krachtige ontwerpsoftware van Agfa Graphics voor veiligheidsdrukwerk. Hiermee kunnen complexe ontwerpen worden gecreëerd die onmogelijk te reproduceren zijn zonder de software. Ook belangrijk is dat de resolutie (1200 dpi) en variabele puntdensiteit (4 bits) van de Xeikon 3500 weergave mogelijk maken van minuscule details zoals microtekst, guilloches, serifs en haarlijntjes. De digitale vijfkleurenpers werkt van rol naar vel, haalt een snelheid van 19,2 m/min en bedrukt veiligheidspapier met een breedte van 516 mm. Naast België zal Fedopress ook de overheid van Luxemburg voorzien van tabakszegels, goed voor in totaal ongeveer 1,2 miljard zegels per jaar en naar schatting 3 miljard euro aan accijnzen.Fedopress heeft dus in de Xeikon-pers geïnvesteerd en heeft een contract voor zes jaar gesloten voor het drukken van de zegels. Volgens Yvan Verborgh, directeur van de logistieke afdeling van de FOD Financiën, wordt de investering binnen twee jaar terugverdiend. De FOD Financiën besluit dat "de nieuwe zegels een kostenbesparing zullen opleveren, dankzij de standaardisering van de formaten en papiersoorten en dankzij de optimalisatie van het productieproces". De kernactiviteit van Fedopress is het produceren van transactionele documenten. De drukkerij verwerkt jaarlijks 25 miljoen postzendingen. Daarnaast produceert het bedrijf uiteenlopende gedrukte producten, waaronder handleidingen, formulieren en brochures. Het levert ook drukwerk aan overheidsinstellingen zoals het ministerie van Financiën.