Op de exacte bezoekersaantallen is het nog even wachten maar de algemene indruk van Fespa Berlijn is positief. Na een afgeslankte corona-editie vorig jaar in Amsterdam (toen goed voor 300 exposanten en 7.850 unieke bezoekers) kunnen we stellen dat de Fespa in Berlijn de verwachtingen heeft ingelost. Mensen kwamen vrij massaal en enthousiast naar de internationale vakbeurs, deals werden beklonken, glazen gedronken. De sector draait goed, voor het investeringsklimaat is het nog wat afwachten. Hier en daar wordt geaarzeld, de inflatie piekt en de recessie dreigt roet in het eten te gooien.

Fespa Belgium organiseerde voor de leden een trip naar de Duitse hoofdstad. Op de Belgische avond in de Austernbank Lounge, in het hart van de stad, waren meer dan zestig aanwezigen. Jean Van Houtryve, de afscheidnemend voorzitter van Fespa Belgium, kondigde ondermeer een samenwerking aan met VIGC op het vlak van kwaliteitscertificatie. Later meer daarover. Nu terug naar de beursvloer. Bij verschillende exposanten waren interessante nieuwigheden te ontdekken, hieronder alvast een eerste overzicht.

Europese premières bij Canon

Canon had drie Europese premières mee naar Berlijn. Zo was er de FLXfinish+ voor de Colorado-serie. Met deze UVgel-printtechnologie kan op één print mat, glanzend en een mix van mat en glanzend geproduceerd worden. FLXfinish+ is standaard aanwezig op alle Colorado 1650-printers en optioneel voor de Colorado 1630-toestellen. De printfunctie is ook beschikbaar als upgrade voor de bestaande installaties.

Daarnaast was er de nieuwe Arizona 6100 Mark II, de snelste flatbed in de Arizona-familie. Deze hoogvolume vlakbedprinter haalt printsnelheden tot 220 vierkante meter per uur. Daarmee kunnen producenten jaarvolumes van 20.000 vierkante meter tot 300.000 vierkante meter aan print-producten realiseren.

Tenslotte lanceerde Canon ook de PRISMA XL Suite workflowsoftware met onder andere de PRISMA remote app waarmee gebruikers hun Colorado roll-to-roll printsystemen 24/7 van op afstand kunnen opvolgen.

Canon had drie Europese premières mee naar Berlijn., KDC
Canon had drie Europese premières mee naar Berlijn. © KDC

Durst print tot 5,25 m breed

Het Italiaanse Durst breidt zijn P5-platform verder uit met de P5 500 LED-printer met een printbreedte van 5,25 meter. De P5 500 LED maakt gebruik van Ricoh-printkoppen. Naast CMYK zijn er nog vier kleurkanalen beschikbaar - bijvoorbeeld voor lichte kleuren (c, m, k), wit of lak. De rollen kunnen in enkele, dubbele en driedubbele modus worden verwerkt - in dubbele modus ook asymmetrisch. Dubbelzijdig afdrukken wordt bereikt via exacte voor- en achterregistratie. De fabrikant biedt extra mogelijkheden voor afwerking, waaronder messen voor horizontaal en verticaal snijden. Volgens Andrea Riccardi, head of Product Management bij Durst, worden de eerste machines geleverd in het laatste kwartaal van 2022.

Voor de LFP-professionals die hun actieterrein willen uitbreiden naar de label- en verpakkingsmarkt presenteerde Durst het TAU RSC-platform. "De pandemie heeft eens te meer aangetoond hoe belangrijk het is om je als dienstverlener zo breed mogelijk te positioneren. De productie van etiketten of flexibele verpakkingen biedt dit potentieel voor onze LFP-klanten", stelt Christian Harder, de vice president Sales van Durst Group. Verder op de Fespa-stand: twee mid-range flatbedprinters van Vanguard, namelijk de VR6D-HS en VK300D-HS. Sinds 2020 maakt het Amerikaanse Vanguard deel uit van de familiale Durst Group. De Europese Vanguard-vestiging is ondergebracht in Brixen, naast de hoofdzetel van Durst.

De P5 500 LED-printer van Durst heeft een printbreedte van 5,25 meter., KDC
De P5 500 LED-printer van Durst heeft een printbreedte van 5,25 meter. © KDC

Printeroffensief bij Fujifilm

Fujifilm onthulde op Fespa de Acuity Prime L-flatbed printer. De Acuity Prime L biedt een maximaal afdrukbereik van 3200 mm x 2000 mm en een printsnelheid van 202 vierkante meter per uur. De printer beschikt over zes vacuümzones en 16 media-locatiepinnen, evenals de mogelijkheid om naast elkaar te printen met zijn dubbele zonefunctie, voor maximale flexibiliteit. De printer is beschikbaar met maximaal zeven inktkanalen (CMYK, plus wit, transparant en primer). De Acuity Prime L zal tegen eind 2022 in de handel verkrijgbaar zijn.

Een andere Fujifilm-première op Fespa was de introductie van de Acuity Ultra Hybrid LED grootformaat-printer. Het gaat om een high-end printer van 3,3 m die kwaliteitsafdrukken kan produceren op zowel harde als flexibele substraten. De printer haalt snelheden tot 218 vierkante meter per uur (RTR) en een printresolutie van maximaal 1200 x 1200 dpi. Voor de nieuwe machine heeft Fujifilm ook een nieuwe inktreeks (Uvijet UH) ontwikkeld met zes kleuren (CMYK, Lm, Lc) als standaard en witte inkt als optie. De nieuwe inkt is zowel Greenguard Gold-als AgBB-gecertificeerd. De Acuity Ultra Hybrid LED zal vanaf de herfst commercieel beschikbaar zijn.

Fujifilm stelde twee primeurs voor op de Fespa in Berlijn., KDC
Fujifilm stelde twee primeurs voor op de Fespa in Berlijn. © KDC

Mimaki ziet markt herstellen en wint marktaandeel

Mimaki Europe rapporteerde op Fespa voor het jaar 2021 een mooi herstel. In 2019 verkocht de Japanse printerproducent zo'n 4.000 machines in de EMEA-regio. In het coronajaar 2020 zakte het volume naar 3500 stuks om in 2021 weer op te veren naar 4.500 machines. "In de verschillende segmenten waarin Mimaki actief is, wordt er marktaandeel gewonnen", stelt het bedrijf. De Japanse fabrikant had veertien nieuwe producten op de stand zoals de 330-serie inkjetprinters met de CJV330-160 en JV330-160. Beide modellen hebben een nieuw ontworpen afwikkelsysteem waarmee drie rollen media tegelijk kunnen worden geladen, waardoor de tijd en mankracht die nodig zijn om de printmedia te verwisselen aanzienlijk wordt verminderd.

(vlnr:) Arjen Evertse, Danna Drion en Mark Sollman van Mimaki Europe.

EMEA-primeurs bij Mutoh

Mutoh EMEA vierde de zeventigste verjaardag van het Japanse bedrijf met twee productpremières in Berlijn. Zo was er de lancering van de XpertJet 1682SR Pro, een sign- en displayprinter met twee AccuFine 3200 nozzle printkoppen aan boord. De machine kan zowel in 2xCMYK als in acht kleuren (CMYK, Lc, Lm, Lk, Or) worden ingesteld. Vergeleken met de bestaande XpertJet 1682SR 8-kleurenprinter is de nieuwe XpertJet 1682SR Pro tot 180 procent sneller.

Een tweede première was de nieuwe 54" (127 cm) XpertJet 1341WR Pro sublimatieprinter. De XPJ-1341WR Pro heeft één Mutoh AccuFine 1600 nozzle printkop. De XPJ-1341WR Pro levert volgens Mutoh productiesnelheden tot 29,2 vierkante meter per uur.

Mutoh EMEA vierde de 70ste verjaardag van het bedrijf in Berlijn., KDC
Mutoh EMEA vierde de 70ste verjaardag van het bedrijf in Berlijn. © KDC

Nieuwe flatbed bij swissQprint

Het Zwitserse swissQprint presenteerde een gloednieuwe machine in Berlijn: de high-end flatbedprinter Kudu. Het is een 3,2x2 meter grote UV-LED-printer die een aanvulling vormt op de bestaande vlakbed-range (Nyala, Impala en Oryx). De Kudu is het eerste swissQprint-model met tien kleurkanalen en haalt een maximale productiviteit van 300 vierkante meter per uur. De beschikbare kleuren zijn naast de CMYK-standaard, light cyan, light magenta, light black, wit, effectvernis en primer. Verder zijn er varianten zoals oranje, neon-roze en neon-geel.

SwissQprint introduceerde ook een nieuwe totaaloplossing voor UV-flatbedprinten op glas. Het gaat om een procestechnische oplossing voor een efficiënte en nette workflow gecombineerd met een inktset voor optimale hechting. Maatwerkprints op glaselementen worden meer en meer ingezet in interieurtoepassingen, denk aan spatpanelen voor keukens, douchewanden, glazen deuren, enzovoort.

SwissQprint presenteerde onder andere de flatbedprinter Kudu., KDC
SwissQprint presenteerde onder andere de flatbedprinter Kudu. © KDC
Op de exacte bezoekersaantallen is het nog even wachten maar de algemene indruk van Fespa Berlijn is positief. Na een afgeslankte corona-editie vorig jaar in Amsterdam (toen goed voor 300 exposanten en 7.850 unieke bezoekers) kunnen we stellen dat de Fespa in Berlijn de verwachtingen heeft ingelost. Mensen kwamen vrij massaal en enthousiast naar de internationale vakbeurs, deals werden beklonken, glazen gedronken. De sector draait goed, voor het investeringsklimaat is het nog wat afwachten. Hier en daar wordt geaarzeld, de inflatie piekt en de recessie dreigt roet in het eten te gooien.Fespa Belgium organiseerde voor de leden een trip naar de Duitse hoofdstad. Op de Belgische avond in de Austernbank Lounge, in het hart van de stad, waren meer dan zestig aanwezigen. Jean Van Houtryve, de afscheidnemend voorzitter van Fespa Belgium, kondigde ondermeer een samenwerking aan met VIGC op het vlak van kwaliteitscertificatie. Later meer daarover. Nu terug naar de beursvloer. Bij verschillende exposanten waren interessante nieuwigheden te ontdekken, hieronder alvast een eerste overzicht.Canon had drie Europese premières mee naar Berlijn. Zo was er de FLXfinish+ voor de Colorado-serie. Met deze UVgel-printtechnologie kan op één print mat, glanzend en een mix van mat en glanzend geproduceerd worden. FLXfinish+ is standaard aanwezig op alle Colorado 1650-printers en optioneel voor de Colorado 1630-toestellen. De printfunctie is ook beschikbaar als upgrade voor de bestaande installaties.Daarnaast was er de nieuwe Arizona 6100 Mark II, de snelste flatbed in de Arizona-familie. Deze hoogvolume vlakbedprinter haalt printsnelheden tot 220 vierkante meter per uur. Daarmee kunnen producenten jaarvolumes van 20.000 vierkante meter tot 300.000 vierkante meter aan print-producten realiseren.Tenslotte lanceerde Canon ook de PRISMA XL Suite workflowsoftware met onder andere de PRISMA remote app waarmee gebruikers hun Colorado roll-to-roll printsystemen 24/7 van op afstand kunnen opvolgen.Het Italiaanse Durst breidt zijn P5-platform verder uit met de P5 500 LED-printer met een printbreedte van 5,25 meter. De P5 500 LED maakt gebruik van Ricoh-printkoppen. Naast CMYK zijn er nog vier kleurkanalen beschikbaar - bijvoorbeeld voor lichte kleuren (c, m, k), wit of lak. De rollen kunnen in enkele, dubbele en driedubbele modus worden verwerkt - in dubbele modus ook asymmetrisch. Dubbelzijdig afdrukken wordt bereikt via exacte voor- en achterregistratie. De fabrikant biedt extra mogelijkheden voor afwerking, waaronder messen voor horizontaal en verticaal snijden. Volgens Andrea Riccardi, head of Product Management bij Durst, worden de eerste machines geleverd in het laatste kwartaal van 2022.Voor de LFP-professionals die hun actieterrein willen uitbreiden naar de label- en verpakkingsmarkt presenteerde Durst het TAU RSC-platform. "De pandemie heeft eens te meer aangetoond hoe belangrijk het is om je als dienstverlener zo breed mogelijk te positioneren. De productie van etiketten of flexibele verpakkingen biedt dit potentieel voor onze LFP-klanten", stelt Christian Harder, de vice president Sales van Durst Group. Verder op de Fespa-stand: twee mid-range flatbedprinters van Vanguard, namelijk de VR6D-HS en VK300D-HS. Sinds 2020 maakt het Amerikaanse Vanguard deel uit van de familiale Durst Group. De Europese Vanguard-vestiging is ondergebracht in Brixen, naast de hoofdzetel van Durst.Fujifilm onthulde op Fespa de Acuity Prime L-flatbed printer. De Acuity Prime L biedt een maximaal afdrukbereik van 3200 mm x 2000 mm en een printsnelheid van 202 vierkante meter per uur. De printer beschikt over zes vacuümzones en 16 media-locatiepinnen, evenals de mogelijkheid om naast elkaar te printen met zijn dubbele zonefunctie, voor maximale flexibiliteit. De printer is beschikbaar met maximaal zeven inktkanalen (CMYK, plus wit, transparant en primer). De Acuity Prime L zal tegen eind 2022 in de handel verkrijgbaar zijn.Een andere Fujifilm-première op Fespa was de introductie van de Acuity Ultra Hybrid LED grootformaat-printer. Het gaat om een high-end printer van 3,3 m die kwaliteitsafdrukken kan produceren op zowel harde als flexibele substraten. De printer haalt snelheden tot 218 vierkante meter per uur (RTR) en een printresolutie van maximaal 1200 x 1200 dpi. Voor de nieuwe machine heeft Fujifilm ook een nieuwe inktreeks (Uvijet UH) ontwikkeld met zes kleuren (CMYK, Lm, Lc) als standaard en witte inkt als optie. De nieuwe inkt is zowel Greenguard Gold-als AgBB-gecertificeerd. De Acuity Ultra Hybrid LED zal vanaf de herfst commercieel beschikbaar zijn. Mimaki Europe rapporteerde op Fespa voor het jaar 2021 een mooi herstel. In 2019 verkocht de Japanse printerproducent zo'n 4.000 machines in de EMEA-regio. In het coronajaar 2020 zakte het volume naar 3500 stuks om in 2021 weer op te veren naar 4.500 machines. "In de verschillende segmenten waarin Mimaki actief is, wordt er marktaandeel gewonnen", stelt het bedrijf. De Japanse fabrikant had veertien nieuwe producten op de stand zoals de 330-serie inkjetprinters met de CJV330-160 en JV330-160. Beide modellen hebben een nieuw ontworpen afwikkelsysteem waarmee drie rollen media tegelijk kunnen worden geladen, waardoor de tijd en mankracht die nodig zijn om de printmedia te verwisselen aanzienlijk wordt verminderd.Mutoh EMEA vierde de zeventigste verjaardag van het Japanse bedrijf met twee productpremières in Berlijn. Zo was er de lancering van de XpertJet 1682SR Pro, een sign- en displayprinter met twee AccuFine 3200 nozzle printkoppen aan boord. De machine kan zowel in 2xCMYK als in acht kleuren (CMYK, Lc, Lm, Lk, Or) worden ingesteld. Vergeleken met de bestaande XpertJet 1682SR 8-kleurenprinter is de nieuwe XpertJet 1682SR Pro tot 180 procent sneller.Een tweede première was de nieuwe 54" (127 cm) XpertJet 1341WR Pro sublimatieprinter. De XPJ-1341WR Pro heeft één Mutoh AccuFine 1600 nozzle printkop. De XPJ-1341WR Pro levert volgens Mutoh productiesnelheden tot 29,2 vierkante meter per uur.Het Zwitserse swissQprint presenteerde een gloednieuwe machine in Berlijn: de high-end flatbedprinter Kudu. Het is een 3,2x2 meter grote UV-LED-printer die een aanvulling vormt op de bestaande vlakbed-range (Nyala, Impala en Oryx). De Kudu is het eerste swissQprint-model met tien kleurkanalen en haalt een maximale productiviteit van 300 vierkante meter per uur. De beschikbare kleuren zijn naast de CMYK-standaard, light cyan, light magenta, light black, wit, effectvernis en primer. Verder zijn er varianten zoals oranje, neon-roze en neon-geel.SwissQprint introduceerde ook een nieuwe totaaloplossing voor UV-flatbedprinten op glas. Het gaat om een procestechnische oplossing voor een efficiënte en nette workflow gecombineerd met een inktset voor optimale hechting. Maatwerkprints op glaselementen worden meer en meer ingezet in interieurtoepassingen, denk aan spatpanelen voor keukens, douchewanden, glazen deuren, enzovoort.