Volgens FINAT is het Europese verbruik van zelfklevende etiketten in papier en op rol in het laatste kwartaal van 2022 met 24 procent gedaald in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021. "De sterkste daling in één enkel kwartaal sinds FINAT in 2003 begonnen is met het verzamelen van kwartaalcijfers", stelt de organisatie.

De dalende vraag is een correctie op de labiele marktsituatie van de drie voorgaande kwartalen. FINAT wijst op verscheidene factoren: onder andere de lange staking in de Finse fabrieken van UPM, het papiertekort en de langere levertermijnen, de prijsstijging van energie en grondstoffen, alsook een dreigende recessie...

Recessievrees

"Als gevolg daarvan hebben de verwerkers van etiketten beslist om hun voorraden tegen het einde van het jaar op te gebruiken en de aankoop van nieuwe zelfklevende dragers uit te stellen. Ondanks de recessievrees waren de fundamenten van de Europese etikettensector tot voor heel kort positief", geeft FINAT aan op basis van het recentste rapport FINAT RADAR dat in december 2022 verscheen.

Volgens de enquête verwacht 85 procent van de respondenten dat hun aankoop van etiketten zal toenemen of minstens stabiel zal blijven. In het licht van de gematigde algemene economische vooruitzichten voor Europa, zal in de loop van de volgende maanden blijken of die verwachtingen gerechtvaardigd waren.

Volgens FINAT is het Europese verbruik van zelfklevende etiketten in papier en op rol in het laatste kwartaal van 2022 met 24 procent gedaald in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021. "De sterkste daling in één enkel kwartaal sinds FINAT in 2003 begonnen is met het verzamelen van kwartaalcijfers", stelt de organisatie.De dalende vraag is een correctie op de labiele marktsituatie van de drie voorgaande kwartalen. FINAT wijst op verscheidene factoren: onder andere de lange staking in de Finse fabrieken van UPM, het papiertekort en de langere levertermijnen, de prijsstijging van energie en grondstoffen, alsook een dreigende recessie..."Als gevolg daarvan hebben de verwerkers van etiketten beslist om hun voorraden tegen het einde van het jaar op te gebruiken en de aankoop van nieuwe zelfklevende dragers uit te stellen. Ondanks de recessievrees waren de fundamenten van de Europese etikettensector tot voor heel kort positief", geeft FINAT aan op basis van het recentste rapport FINAT RADAR dat in december 2022 verscheen. Volgens de enquête verwacht 85 procent van de respondenten dat hun aankoop van etiketten zal toenemen of minstens stabiel zal blijven. In het licht van de gematigde algemene economische vooruitzichten voor Europa, zal in de loop van de volgende maanden blijken of die verwachtingen gerechtvaardigd waren.