FINAT, de Europese sectorfederatie van de labelindustrie, lanceerde op Labelexpo in Brussel een folder en video rond begrippen zoals Product Carbon Footprint (PCF) en levenscyclusanalyse (LCA). De federatie ziet een groeiende vraag naar objectieve criteria om de milieu-impact van etiketten en verpakkingsproducten en -processen te meten, en om gegevens aan klanten en derden te verstrekken.

"Maar er zijn uitdagingen bij het verkrijgen en verstrekken van de juiste gegevens en bij het vergelijken van alternatieve oplossingen", stelt FINAT. Het gaat om data waarvoor labeldrukkers input nodig hebben van hun leveranciers aangezien zij alleen data kunnen aanleveren over hun eigen invloedssfeer (scope 1 en 2) terwijl ook 'scope 3'-data van verderop in de waardeketen nodig zijn.

Drie stappen

FINAT is daarom een project gestart om richtlijnen te formuleren voor de labelgemeenschap op het vlak van Product Carbon Footprint (PCF) en levenscyclusanalyse (LCA). Als eerste stap lanceerde de federatie een brochure en een video om de basisprincipes van beide uit te leggen.

"Als tweede stap zal een team van vrijwilligers van FINAT en nationale labelverenigingen zich de komende twaalf maanden concentreren op het verschaffen van duidelijkheid over de verschillende berekeningsmethoden die een rol spelen in de labels- en verpakkingsketen", stelt Alex Knott, bestuurder bij FINAT.

Als derde en laatste stap in dit project wordt er gewerkt aan het op één lijn krijgen van de PCF/LCA-aanpak in de waardeketen van de sector. Op het volgende FINAT Technical Seminar (van 20 tot 22 november 2024) in Barcelona zal een whitepaper gepresenteerd worden. "Daarbij bouwen we voort op eerder werk dat we enkele jaren geleden hebben gedaan, toen we ons eerste LCA Guidance Document uitbrachten", stelt Knott.

De FINAT-folder is hier beschikbaar.

FINAT, de Europese sectorfederatie van de labelindustrie, lanceerde op Labelexpo in Brussel een folder en video rond begrippen zoals Product Carbon Footprint (PCF) en levenscyclusanalyse (LCA). De federatie ziet een groeiende vraag naar objectieve criteria om de milieu-impact van etiketten en verpakkingsproducten en -processen te meten, en om gegevens aan klanten en derden te verstrekken."Maar er zijn uitdagingen bij het verkrijgen en verstrekken van de juiste gegevens en bij het vergelijken van alternatieve oplossingen", stelt FINAT. Het gaat om data waarvoor labeldrukkers input nodig hebben van hun leveranciers aangezien zij alleen data kunnen aanleveren over hun eigen invloedssfeer (scope 1 en 2) terwijl ook 'scope 3'-data van verderop in de waardeketen nodig zijn.FINAT is daarom een project gestart om richtlijnen te formuleren voor de labelgemeenschap op het vlak van Product Carbon Footprint (PCF) en levenscyclusanalyse (LCA). Als eerste stap lanceerde de federatie een brochure en een video om de basisprincipes van beide uit te leggen."Als tweede stap zal een team van vrijwilligers van FINAT en nationale labelverenigingen zich de komende twaalf maanden concentreren op het verschaffen van duidelijkheid over de verschillende berekeningsmethoden die een rol spelen in de labels- en verpakkingsketen", stelt Alex Knott, bestuurder bij FINAT.Als derde en laatste stap in dit project wordt er gewerkt aan het op één lijn krijgen van de PCF/LCA-aanpak in de waardeketen van de sector. Op het volgende FINAT Technical Seminar (van 20 tot 22 november 2024) in Barcelona zal een whitepaper gepresenteerd worden. "Daarbij bouwen we voort op eerder werk dat we enkele jaren geleden hebben gedaan, toen we ons eerste LCA Guidance Document uitbrachten", stelt Knott. De FINAT-folder is hier beschikbaar.