De gemeentes Bièvre en Vresse-sur-Semois hebben vorig jaar de FSC-certificatieprocedure opgestart voor hun gemeentelijke bossen die iets meer dan 10.000 hectare in beslag nemen. Die bossen in het zuidwesten van België, dicht bij de Franse grens, worden beheerd door medewerkers van het Département de la Nature et des Forêts (DNF), de bosadministratie van de Waalse overheid. Na een audit die eind 2021 door een FSC-certificeringsinstelling uitgevoerd werd, hebben de gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois de certificatie verkregen. De audit wordt elk jaar opnieuw uitgevoerd.

Meer lokaal FSC-gecertificeerd hout

De twee gemeenten hebben zelf het initiatief genomen om de FSC-certificatie aan te vragen en om zo tegemoet te komen aan de vraag naar FSC-gecertificeerd hout van verscheidene Belgische en Franse bedrijven. De heer Poncelet die aan het hoofd staat van het 'Agence de Développement Local de Bièvre', zegt: "We hebben contacten met verscheidene bedrijven uit de regio die ons sinds jaren duidelijk maken dat ze belangstelling hebben voor meer lokaal FSC-gecertificeerd hout". Burgo Ardennes, de papiermaker uit Virton, is een van de vragende partijen. "Dankzij het initiatief van deze twee gemeentes, zal het aanbod FSC-gecertificeerd hout in Wallonië eindelijk toenemen. Als FSC-gecertificeerd bedrijf willen we immers over meer FSC-gecertificeerd hout kunnen beschikken om aan de grote vraag van onze klanten te voldoen (...) in Wallonië is het lokale aanbod FSC-gecertificeerd hout nog ruim onvoldoende voor onze noden." FSC hoopt dat door deze stap ook andere publieke bossen de certificatie zullen aanvragen.

Lokaal, duurzaam beheerd hout

Met de nieuwe FSC-certificatie vergroot het hout uit de gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois het aanbod lokaal hout met een label van duurzaam bosbeheer. Het gaat overigens om de eerste publieke bossen van Wallonië die het FSC-label krijgen. Tot nu toe overheerste de PEFC-certificatie in Wallonië, terwijl in Vlaanderen FSC (sinds 2005) het sterkst staat. Momenteel is er een kleine 40.000 hectare FSC-gecertificeerd bos in België. De PEFC-gecertificeerde bossen in Wallonië zijn goed voor 305.000 hectare, dat is ongeveer 52 procent van het totale Waalse bosareaal. In Vlaanderen zijn er geen PEFC-gecertificeerde bossen. Wereldwijd heeft meer dan 330 miljoen hectare bos het PEFC-label en meer dan 220 miljoen hectare het FSC-label.

De gemeentes Bièvre en Vresse-sur-Semois hebben vorig jaar de FSC-certificatieprocedure opgestart voor hun gemeentelijke bossen die iets meer dan 10.000 hectare in beslag nemen. Die bossen in het zuidwesten van België, dicht bij de Franse grens, worden beheerd door medewerkers van het Département de la Nature et des Forêts (DNF), de bosadministratie van de Waalse overheid. Na een audit die eind 2021 door een FSC-certificeringsinstelling uitgevoerd werd, hebben de gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois de certificatie verkregen. De audit wordt elk jaar opnieuw uitgevoerd.De twee gemeenten hebben zelf het initiatief genomen om de FSC-certificatie aan te vragen en om zo tegemoet te komen aan de vraag naar FSC-gecertificeerd hout van verscheidene Belgische en Franse bedrijven. De heer Poncelet die aan het hoofd staat van het 'Agence de Développement Local de Bièvre', zegt: "We hebben contacten met verscheidene bedrijven uit de regio die ons sinds jaren duidelijk maken dat ze belangstelling hebben voor meer lokaal FSC-gecertificeerd hout". Burgo Ardennes, de papiermaker uit Virton, is een van de vragende partijen. "Dankzij het initiatief van deze twee gemeentes, zal het aanbod FSC-gecertificeerd hout in Wallonië eindelijk toenemen. Als FSC-gecertificeerd bedrijf willen we immers over meer FSC-gecertificeerd hout kunnen beschikken om aan de grote vraag van onze klanten te voldoen (...) in Wallonië is het lokale aanbod FSC-gecertificeerd hout nog ruim onvoldoende voor onze noden." FSC hoopt dat door deze stap ook andere publieke bossen de certificatie zullen aanvragen.Met de nieuwe FSC-certificatie vergroot het hout uit de gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois het aanbod lokaal hout met een label van duurzaam bosbeheer. Het gaat overigens om de eerste publieke bossen van Wallonië die het FSC-label krijgen. Tot nu toe overheerste de PEFC-certificatie in Wallonië, terwijl in Vlaanderen FSC (sinds 2005) het sterkst staat. Momenteel is er een kleine 40.000 hectare FSC-gecertificeerd bos in België. De PEFC-gecertificeerde bossen in Wallonië zijn goed voor 305.000 hectare, dat is ongeveer 52 procent van het totale Waalse bosareaal. In Vlaanderen zijn er geen PEFC-gecertificeerde bossen. Wereldwijd heeft meer dan 330 miljoen hectare bos het PEFC-label en meer dan 220 miljoen hectare het FSC-label.