Fusie Duitse papiergroothandels stuit op kritiek

10/12/18 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:52

Het Duitse Bundesverband Druck und Medien (BVDM) is kritisch over de voorgenomen samenvoeging van Papier Union en Papyrus Deutschland, de Duitse papiergroothandels van respectievelijk Inapa en OptiGroup. BVDM vreest een gebrek aan prijsconcurrentie op de toch al gespannen papiermarkt.

Fusie Duitse papiergroothandels stuit op kritiek

De van oorsprong Zweedse OptiGroup kondigde eind oktober aan haar Duitse papierdistributieactiviteiten, Papyrus Deutschland, te zullen verkopen aan Inapa. Dat Portugese bedrijf wil ze op haar beurt samenvoegen met die van Papier Union. BVDM voorziet echter dat daarmee een constellatie ontstaat waarin nog slechts een paar concurrerende marktpartijen de verkoop van grafisch papier controleren. In sommige regio's van Duitsland zouden de fuserende groothandels mogelijk zelfs een machtspositie kunnen verwerven. Ze heeft daarom nu contact gezocht met het Bundeskartellamt, dat de voorgenomen fusie nog moet goedkeuren.

De brancheorganisatie waarschuwde eerder dit jaar al voor de sterk stijgende papierprijzen op de Duitse markt. Papier Union kondigde bijvoorbeeld per begin oktober nog een prijsverhoging van 6 tot 8% aan voor het complete assortiment.

Christoph Sander, CEO van OptiGroup, verklaarde in oktober juist de noodzaak van de fusie: "De papierhandelsmarkt in Duitsland stond de afgelopen jaren onder zware druk door een combinatie van een dalende vraag, aanzienlijke prijsstijgingen van fabrikanten en de komst van nieuwe concurrenten. Daarom is het noodzakelijk dat traditionele papierhandelaren hun platform en klantenaanbod herstructureren en versterken om in de toekomst succesvol te kunnen concurreren."