De Duitse constructeur van zeefdrukpersen Thieme gebruikt inkjet en zeefdruk op één machineplatform voor de productie van membraan-toestenborden.

In industriële en medische toepassingen worden membraan-toetsenborden veel gebruikt omdat ze in tegenstelling tot toetsklavieren beter weerstaan aan stof, vocht en chemicaliën. De bovenste folielaag van het membraan-toetsenbord - de zogenaamde decoratiefolie - is een designelement. Thieme heeft nu met partners een systeem ontwikkeld voor het beprinten en bedrukken van deze designfolie. Het bedrukte laminaat biedt bovendien een hoge slijtvastheid.

Tot nog toe werd vooral zeefdruk gebruikt maar de membraan-toestenborden zullen in de toekomst meer en meer digitaal beprint worden, meent men bij Thieme. De redenen zijn duidelijk: kleinere partijen, snellere levertijden en de vraag naar personalisatie.

Thieme ontwikkelde met zijn partners Mankiewicz en Folex een gecombineerd inkjet- en zeefdrukproces waarmee de complete laagstructuur op een industriële manier kan opgebouwd worden. Het proces is een combinatie van speciale folie, inkjetinkten, zeefdrukinkten en een eigen ontwikkelde machinetechnologie. De decoratiefolie kan langs de binnenzijde digitaal worden beprint waarna in zeefdruk de kleur wit en een barrièrelaag kunnen worden aangebracht. De verschillende folies waaruit het membraan-toetsenbord bestaat, worden daarna tijdens een lamineerproces aan elkaar gelijmd.

Voor inkjet- en zeefdrukbedrukking maakt Thieme gebruik van hetzelfde machineplatform. De materiaalbehandeling (beweegbare druktafel, aanlegpunten, flexibele vacuümzones) en de uitrusting voor drukoptimalisering (bijvoorbeeld reinigings- en ionisatie-voorzieningen) zijn voor beide drukprocédés gelijk. De Thieme 3020 heeft een drukformaat van 750 x 1050 mm.

Thieme werkte in het verleden al samen met Agfa aan de ontwikkeling van de sterk geautomatiseerde UV-vlakbedprinter M-Press die in 2005 op de markt werd gebracht maar in 2013 werd afgevoerd. De M-Press was een hybride grootformaat vlakbedprinter, waarin zeefdrukunits konden worden gecombineerd met Agfa's digitale inkjettechnologie.

De Duitse constructeur van zeefdrukpersen Thieme gebruikt inkjet en zeefdruk op één machineplatform voor de productie van membraan-toestenborden.In industriële en medische toepassingen worden membraan-toetsenborden veel gebruikt omdat ze in tegenstelling tot toetsklavieren beter weerstaan aan stof, vocht en chemicaliën. De bovenste folielaag van het membraan-toetsenbord - de zogenaamde decoratiefolie - is een designelement. Thieme heeft nu met partners een systeem ontwikkeld voor het beprinten en bedrukken van deze designfolie. Het bedrukte laminaat biedt bovendien een hoge slijtvastheid. Tot nog toe werd vooral zeefdruk gebruikt maar de membraan-toestenborden zullen in de toekomst meer en meer digitaal beprint worden, meent men bij Thieme. De redenen zijn duidelijk: kleinere partijen, snellere levertijden en de vraag naar personalisatie.Thieme ontwikkelde met zijn partners Mankiewicz en Folex een gecombineerd inkjet- en zeefdrukproces waarmee de complete laagstructuur op een industriële manier kan opgebouwd worden. Het proces is een combinatie van speciale folie, inkjetinkten, zeefdrukinkten en een eigen ontwikkelde machinetechnologie. De decoratiefolie kan langs de binnenzijde digitaal worden beprint waarna in zeefdruk de kleur wit en een barrièrelaag kunnen worden aangebracht. De verschillende folies waaruit het membraan-toetsenbord bestaat, worden daarna tijdens een lamineerproces aan elkaar gelijmd.Voor inkjet- en zeefdrukbedrukking maakt Thieme gebruik van hetzelfde machineplatform. De materiaalbehandeling (beweegbare druktafel, aanlegpunten, flexibele vacuümzones) en de uitrusting voor drukoptimalisering (bijvoorbeeld reinigings- en ionisatie-voorzieningen) zijn voor beide drukprocédés gelijk. De Thieme 3020 heeft een drukformaat van 750 x 1050 mm.Thieme werkte in het verleden al samen met Agfa aan de ontwikkeling van de sterk geautomatiseerde UV-vlakbedprinter M-Press die in 2005 op de markt werd gebracht maar in 2013 werd afgevoerd. De M-Press was een hybride grootformaat vlakbedprinter, waarin zeefdrukunits konden worden gecombineerd met Agfa's digitale inkjettechnologie.