Het oorlogsnieuws uit Oekraïne blijft komen. Op 24 februari 2023 is het brutale conflict een jaar aan de gang. Volgens een prognose van het Oekraïense ministerie van Economie kromp de economie van het land het voorbije jaar met dertig procent als gevolg van de Russische inval. Sporadisch komt er ook wat goed nieuws uit de regio onze richting uit. Zo schonk het Britse GEW, gespecialiseerd in UV-technologie, een UV-uithardingssysteem aan de Oekraïense drukkerij Pryvatna Drukarnya in Khmelnytskyi (in het westen van Oekraïne).

Humanitaire hulp

Mikhail Gluhovski, de algemeen directeur van Pryvatna Drukarnya, nam begin 2022 contact op met GEW om een offerte aan te vragen voor de levering van een UV-systeem. De commerciële drukkerij was bij het uitbreken van de oorlog gedwongen om de productie stop te zetten. De drukkerijactiviteiten maakten plaats voor het bieden van humanitaire hulp aan vluchtelingen die het conflict in het oosten van het land ontvluchtten. De twee restaurants en de gymzaal van de drukkerij fungeerden als tijdelijk opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen. Gedurende een maand werden er dagelijks tot 1200 gratis maaltijden voor vluchtelingen bereid, zo'n 500 mensen konden er terecht voor een slaapplaats.

In de tussentijd had Pryvatna Drukarnya dringend behoefte om de productie weer op te starten. De familiale eigenaren van GEW boden de Oekraïense drukkerij aan om het volledige UV-systeem gratis te leveren. "Als erkenning voor het moedige werk dat het bedrijf onder zulke moeilijke omstandigheden had verricht", stelt Robert Rae, de managing director sales van GEW.

Online videogesprekken

Het ontwerp van het UV-systeem werd vervolgens in enkele weken tijd uitgevoerd. Het gebruikelijke bezoek van GEW ter plaatse om de pers te meten en te inspecteren was niet mogelijk. De nodige informatie werd via online videogesprekken met de klant uitgewisseld. Vanwege de hoge productiesnelheid van de Komori-pers werd het UV-systeem ontworpen met twee E4C-lampen met kwikboog en twee LeoLED-lampen. Het uithardingssysteem is recent geïnstalleerd door de eigen technici van Pryvatna.

"We zijn GEW en iedereen die ons land en onze economie steunt dankbaar", zegt Mikhail Gluhovski. "Het is moeilijk woorden te vinden om onze dankbaarheid voor zo'n beslissing uit te drukken." Toen GEW het UV-systeem gratis aanbood reageerde Pryvatna Drukarnya door op hun beurt een aantal humanitaire donaties te doen aan goede doelen in Oekraïne.

Het uithardingssysteem is recent geïnstalleerd door de eigen technici van Pryvatna.
Het oorlogsnieuws uit Oekraïne blijft komen. Op 24 februari 2023 is het brutale conflict een jaar aan de gang. Volgens een prognose van het Oekraïense ministerie van Economie kromp de economie van het land het voorbije jaar met dertig procent als gevolg van de Russische inval. Sporadisch komt er ook wat goed nieuws uit de regio onze richting uit. Zo schonk het Britse GEW, gespecialiseerd in UV-technologie, een UV-uithardingssysteem aan de Oekraïense drukkerij Pryvatna Drukarnya in Khmelnytskyi (in het westen van Oekraïne).Mikhail Gluhovski, de algemeen directeur van Pryvatna Drukarnya, nam begin 2022 contact op met GEW om een offerte aan te vragen voor de levering van een UV-systeem. De commerciële drukkerij was bij het uitbreken van de oorlog gedwongen om de productie stop te zetten. De drukkerijactiviteiten maakten plaats voor het bieden van humanitaire hulp aan vluchtelingen die het conflict in het oosten van het land ontvluchtten. De twee restaurants en de gymzaal van de drukkerij fungeerden als tijdelijk opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen. Gedurende een maand werden er dagelijks tot 1200 gratis maaltijden voor vluchtelingen bereid, zo'n 500 mensen konden er terecht voor een slaapplaats.In de tussentijd had Pryvatna Drukarnya dringend behoefte om de productie weer op te starten. De familiale eigenaren van GEW boden de Oekraïense drukkerij aan om het volledige UV-systeem gratis te leveren. "Als erkenning voor het moedige werk dat het bedrijf onder zulke moeilijke omstandigheden had verricht", stelt Robert Rae, de managing director sales van GEW.Het ontwerp van het UV-systeem werd vervolgens in enkele weken tijd uitgevoerd. Het gebruikelijke bezoek van GEW ter plaatse om de pers te meten en te inspecteren was niet mogelijk. De nodige informatie werd via online videogesprekken met de klant uitgewisseld. Vanwege de hoge productiesnelheid van de Komori-pers werd het UV-systeem ontworpen met twee E4C-lampen met kwikboog en twee LeoLED-lampen. Het uithardingssysteem is recent geïnstalleerd door de eigen technici van Pryvatna."We zijn GEW en iedereen die ons land en onze economie steunt dankbaar", zegt Mikhail Gluhovski. "Het is moeilijk woorden te vinden om onze dankbaarheid voor zo'n beslissing uit te drukken." Toen GEW het UV-systeem gratis aanbood reageerde Pryvatna Drukarnya door op hun beurt een aantal humanitaire donaties te doen aan goede doelen in Oekraïne.